Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy magyarbarát angol lord emlékére

A Magyar Igazság kútja a Szabó Ervin téren

2017. január 02. hétfő

Lord Rothermere brit sajtómágnás 1927. június 21-én jelentette meg híres cikkét az angol Daily Mailben Magyarország helye a Nap alatt címmel, amelyben felhívta a figyelmet az igazságtalan trianoni békediktátum következményeire. A hálás magyar társadalom díszkutat állított jóakarójának, aki a vesztes első világháború után az elsők közt emelte fel szavát Angliában a hazánkat sújtó aránytalan büntetés ellen.

Az egykori Wenckheim-palota Kálvin tér felé néző homlokzata előtt áll a Magyar Igazság kútja. A szépen tagolt, alul vízmedencés kút több szempontból is figyelemre méltó. A káváján ez a felirat olvasható: „E kutat hálás magyarok emelték Nagybritannia méltó fia Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928.” 

Rothermere lord domborműves arcképe a négyszögletes szobortalapzaton látható, három bronz rozetta társaságában. A talapzaton két életnagyságú bronz női alak szobra kapott helyet. Az egyik az igazság alakja, Justitiára jellemző attribútumokkal. Ilyen a mérleg, amelyet bal kezében magasra tart és a kard, amin a jobb kezét nyugtatja. Arcának szigorúsága és kimért mozdulata tekintélyt parancsoló. A mellette álló másik nőalak lépő mozdulata dinamikusabb. Előrehajolva és Justitiára felnézve kifejezi a magyar nemzet reményét az igazságtalan trianoni békediktátum megváltoztatásában.  

A szoborcsoport 1929-ben került felállításra, alkotója Szentgyörgyi István, aki nem ismeretlen Józsefvárosban, hiszen az ő munkája a 32-es Honvéd Gyalogezred emlékműve a Harminckettesek terén. 

A Magyar Igazság kútját nem rombolták le az ötvenes években, mint sok más nemzeti érzést kifejező emlékművet, ám szövegét levésték, a lord portréját Szabó Ervinére cserélték, Justitia mérlege pedig eltűnt. Ma eredeti állapotában helyreállítva emlékezteti az arra járót az angol főúrra, aki a nehéz időkben segítő kezet nyújtott a szétszaggatott magyar nemzetnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben