Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékhelyeink nagyobb tiszteletet érdemelnek

Módosulnak a józsefvárosi közterületek használatának feltételei

2017. január 03. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat a decemberi képviselő-testületi ülésen hozott határozat értelmében szigorította a közterületek használatának szabályait a kerület történelmi emlékhelyein. Emellett, a közterület-használatból eredő díjtartozások és az okozott károk csökkentése céljából változnak a hatályos rendelet más pontjai is.

A Corvin köz az 1956-os forradalom talán legismertebb helyszíne nemcsak Józsefvárosban, de talán az egész világon. A hely méltósága és a szabadságharcosok emléke – akik nevét a mozi falán, valamint a mozit körbevevő épületeken emléktáblák őrzik – szükségessé tették, hogy itt, és a kerület többi történelmi emlékhelyén korlátozzák a közterület-használati hozzájárulások kiadását. Ezért – figyelembe véve a beérkezett lakossági panaszokat is – a képviselő-testület úgy döntött, hogy a december 15-én életbe lépő rendelet értelmében nem adható ki közterület-használati hozzájárulás történelmi emlékhelyen elhelyezett emléktábla közvetlen közelében, az emléktábla síkjától számított 3 méteren belül, valamint a Corvin köz egész területén. Az önkormányzat ezzel a döntéssel a vendéglátóhelyek kitelepüléseit szeretné szabályozni, hogy ezzel emlékhelyeink szellemiségéhez méltó környezetet teremtsen.

A hatályba lépő rendelet bővült egy, a közterületen, a használat következtében okozott károk rendezését szabályozó ponttal, valamint a díjtartozások csökkentése céljából szigorításokat vezettek be az engedélyek bevonásának és a méltányossági kérelmek elbírálásának gyakorlatában is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben