Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöld hidak, tanutcák, önfenntartó városi zöldfelületek

Interjú dr. Orlóci Lászlóval, az ELTE Füvészkert igazgatójával

2017. január 04. szerda

Orlóci László, akit az idei évtől újabb öt esztendőre bíztak meg a kerület méltán híres Füvészkertjének irányításával, munkája mellett környezetvédelmi főtanácsadóként segíti szaktudásával zöldügyekben a Józsefvárosi Önkormányzat munkáját. A szakembert az elmúlt év eredményeiről, a jövőt érintő terveiről, a kerület zöldstratégiájáról is kérdeztük.

Milyennek értékeli a 2016-os évet a Füvészkert tekintetében?

A látogatottságunk csúcsot döntött hosszú évtizedekre visszamenőleg. A negyvenezer nálunk megfordult emberből ráadásul 37 ezer fizetővendég volt: ezzel azt is elértük, hogy az éves büdzsénk fele bevételeinkből származik, ami egy költségvetési szervnél igen jó aránynak számít. Sikerült megszólítanunk a családokat, akik egyre nagyobb számban látogatják meg a kertet.

Ezek szerint az irány jó…

Ennél is több programot szeretnénk szervezni, ahol az egész család jól érezheti magát, hosszú távú terveink szerint pedig a még hátralévő felújításokat szeretnénk befejezni. A 2017-es év egyik legnagyobb szabású intézkedéseként az önkormányzat támogatásával, a kerületi zöldstratégia részeként elindítunk egy tankert programot is, amely közel kétezer óvodást és kisiskolást érint Józsefvárosban. Ennek keretében kialakítunk egy helyet, ahol a gyerekek játékos foglakozásokon elsajátíthatnak kerti technikákat, amelyeket később maguk is alkalmazhatnak az iskolai, illetve óvodai kertben vagy akár otthon is.

Nemrég fogadta el a képviselő-testület a kerületi zöldstratégia kidolgozására irányuló terveket. Mit tudhatunk erről?

Az önkormányzat elkötelezett a zöldfelületek fejlesztése ügyében. Célunk, hogy az induló Orczy negyed rehabilitációjára épülve mintaprogramként teljesen új zöldkoncepciót valósítunk meg, amely alkalmazható lesz az egész kerületben. Ennek részeként tanutcákat is kialakítanánk Józsefvárosban, amely a környezetünkben működő közintézmények munkáját mutatná be a burkolatok és a kerítések bevonásával az arra járóknak. Nagy lehetőséget látok az induló Smart City programban is, amelyet összegyúrva a Green City irányvonalaival, önfenntartó városi zöldfelületek létrehozását kíséreljük meg. 

Egyeztetnek a lakossággal is?

Természetesen, már tartottunk lakossági fórumot is, ahol a zöldterület-fejlesztési koncepció ügyében hallgattuk meg a józsefvárosiak véleményét. Itt szóba került a fenntartható zöldfelületek kérdése is, hiszen a telepített növényeknek nagyon sok szempontnak kell megfeleljenek: el kell viseljék a városi környezetet és fontos, hogy ne jelentsenek veszélyt a környezetükre – ezért allergén fajokat nem telepítünk, mint ahogy kicsi facsemetéket sem. 

Konkrét tervekről be tud már számolni?

Kiemelt hangsúlyt kapnak a koncepciónkban az Illés és a Diószegi utcában kialakítandó úgynevezett „zöld tengelyek”, amelyek hidat képeznének a megújult Orczy kert és a Kálvária tér között. Célunk, hogy a parkjainkat a jövőben fasorok kössék össze, így csábítva az idejövőket arra, hogy autójukat otthon hagyva, gyalogosan közlekedjenek a kerületben. 2017 a tervezés éve lesz, őszig pedig elkezdjük az építkezést is.

A Józsefvárosi Önkormányzat a kerület zöldterületének fejlesztéséhez várja a lakosok javaslatait zöldügyekkel, faültetésekkel és környezetvédelemmel kapcsolatban. E-mail: zoldites@jozsefvaros.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben