Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szervezetten gyűjtik be a fenyőket

A karácsonyfákat a kukák mellé tegyük vagy a gyűjtőhelyekre vigyük

2017. január 05. csütörtök

Vége az ünnepi időszaknak, a legtöbben január 6., Vízkereszt után bontják le a karácsonyfákat. A fenyők a járdákon a kukák mellé is kihelyezhetők, innen szállítja el a kommunális hulladékkal együtt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF). A társaság emellett gyűjtőpontokat is működtet, kerületünkben is több helyen. A fenyők begyűjtésében a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatósága is részt vesz.

A néphagyomány szerint vízkeresztkor, vagyis január 6-án kell lebontani a karácsonyfát, elcsomagolni a díszeket. Ilyenkor kezdődik a fenyőfák kihelyezési dömpingje, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Budapesten az FKF szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. Becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Gyűjtőhelyek Józsefvárosban

A gyűjtőhelyek a következő helyeken találhatók Józsefvárosban: Losonci tér (az iskola mellett), Százados út - Ciprus utca sarok, Vajda Péter utca – Bláthy Ottó utca sarok, Blaha Lujza tér (a konténer mellett). A kidobott fenyők begyűjtésében és a gyűjtőpontra való szállításban a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatósága is részt vesz.

A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben