Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar sport bőkezű mecénása

Utcát nevezhetnek el Brüll Alfrédról, az MTK egykori elnökéről

2017. január 06. péntek

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag támogatta a Magyar Testgyakorlók Körének azon indítványát, amelynek értelmében a jövőben kerületünkben egy utca őrzi Brüll Alfrédnak, a kiemelkedő sportembernek és mecénásnak emlékét, aki 1905 és 1940 között állt az MTK élén.

A Magyar Testgyakorlók Körének (MTK) elnöke azzal a kéréssel fordult Józsefváros Önkormányzatához, hogy a nemrégiben felépült Új Hidegkuti Nándor Stadion mellett elhelyezkedő Törökbecse utca egyik szakasza a jövőben a klub egykori elnökének, Brüll Alfrédnak nevét viselje.

A 141 esztendeje született, és a holokauszt áldozatává vált kiváló sportember – akiről az egyesület az utánpótlás-nevelésről gondoskodó akadémiáját is elnevezte – nem csak az MTK életében játszott meghatározó szerepet, de számos magyar sportszervezet elnöki posztját is betöltötte, valamint több sportág hazai meghonosítójaként ismert.

Amellett, hogy magánvagyonából is jelentős összeget áldozott az MTK-ra, támogatta sportolók külföldi versenyeken szereplését, elnöke volt többek között a Magyar Úszó Szövetségnek, irányította a Magyar Birkózó Szövetséget, és a Magyar Labdarúgó Szövetség megalakításában is tevékenyen részt vett. Önzetlen működése a hazai és nemzetközi sportéletben indokolttá teszi, hogy emlékét Józsefváros is méltó módon, a Törökbecse utca Salgótarjáni és Sport utca közötti szakaszának Brüll Alfréd utcává történő átnevezésével ápolja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben