Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ittasan, jogosítvány nélkül vezetett

Előzetesbe került a Kálvária téri gázoló

2017. január 06. péntek

Halált okozó ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a férfit, aki január 2-án a Kálvária térnél felhajtott személygépkocsijával a járdára és elütött két gyalogost – tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. A gyanúsítottnak soha nem volt jogosítványa.

A férfi hétfő délelőtt a Baross utca és az Illés utca kereszteződésében felhajtott a járdára, ahol elütött két ott várakozó gyalogost, majd egy oszlopnak ütközött. A balesetet követően el akarta hagyni a helyszínt, de a jelenlévő járókelők visszatartották. A baleset egyik áldozata még aznap, a kórházban meghalt, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett. 

Az ügyészség szerint a gyanúsítottnak a baleset után tanúsított magatartása, a cselekmény tárgyi súlya, valamint a kiszabható büntetés mértéke megalapozza annak veszélyét, hogy a férfi megszökne vagy elrejtőzne, ezért a hatóság az előzetes letartóztatását indítványozta. A kiszabható halmazati büntetés két évtől tizenegy évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A bíróság indokolásában hangsúlyozta, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, korábban vagyon elleni bűncselekmények mellett több alkalommal ittas járművezetés vétsége miatt is elítélték. A férfi annak ellenére ült ittasan a volán mögé, hogy jogosítványa soha nem volt, illetve a járművezetéstől is eltiltották.

A bíróság ezért megállapította, hogy a gyanúsított tudatosan szembehelyezkedik a közúti közlekedési normákkal, a vele szemben alkalmazott szabálysértési és büntetőjogi szankcióknak esetében nincs visszatartó erejük. A bíróság ezért nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására. A végzés nem jogerős, a védő házi őrizet elrendeléséért fellebbezett.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben