Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Sántha Péternével, Józsefváros alpolgármesterével

„Szeretnénk nagy léptekkel előrehaladni Józsefváros fejlesztése érdekében”

2017. január 11. szerda

Sántha Péterné humán ügyekért felelős alpolgármesterrel a 2016-os év eredményeiről, a kerület nevelést és szociális gondoskodást érintő intézkedéseiről, valamint az Egyházügyi Tanács munkájáról beszélgettünk, továbbá a jövőbeni tervekről is kérdeztük.

2016 mozgalmas év volt Józsefvárosban. Humán ügyekért felelős alpolgármesterként mit emelne ki az elmúlt esztendőből?

Való igaz, hogy évről évre mozgalmasabb az életünk. Ez nem baj, mert mi magunk is szeretnénk nagy léptekkel előrehaladni Józsefváros fejlesztése érdekében. Számos változás történt az oktatás, a kultúra és a szociális gondoskodás területén. Kiemelném az óvodák és bölcsődék megújulását és folyamatos fejlesztését, az egyre színesebb kulturális programválasztékot, valamint a turizmus fellendülését.

Milyen változásokra gondol a szociális gondoskodás területét érintően?

Nagyon szerteágazó területről beszélünk, így csak a legfontosabbakat említem. Az önkormányzat tavasszal megemelte a bölcsődei dolgozók bérét és továbbra is biztosítja a 13. havi bért számukra. Szimbolikus, de mégis fontos döntés volt az is, hogy 2017-től minden józsefvárosi újszülött gyermeket, minden kerek évfordulót ünneplő józsefvárosi házaspárt és minden kerületi jegyespárt ajándékcsomaggal köszönt az önkormányzat. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy minden korábbinál magasabb összeg jut gyermekétkeztetésre, emellett természetesen az előző évekhez hasonlóan tavaly is igyekezett az önkormányzat kiemelt figyelmet fordítani a nehéz helyzetben élő józsefvárosi családokra, egyedülállókra és idősekre.

Az önkormányzat az ünnepek alkalmából meg is ajándékozta ezeket a családokat.

Így van, többek között élelmiszercsomagokat juttatunk el számukra és fenyőfát is ajándékozott az önkormányzat. De a családok mellett gondoltunk az idősekre és a gyermekekre is. Az időkluboknak fürdőjegyeket ajándékoztunk, míg a gyermekek számára fejlesztőjátékokat hozott a Jézuska a bölcsődékbe és óvodákba. Hagyományainkat követve a nagy történelmi egyházaknak is biztosítottunk támogatást, így próbálva szebbé tenni a közösségeik ünnepét is.

Említette az egyházakat, velük mennyire szoros az önkormányzat együttműködése?

Józsefváros építészeti, történelmi emlékekben, illetve kulturális értékekben gazdag városrész, az egyházakat tekintve az összes budapesti kerület közül a leggazdagabb. Az önkormányzat idén hetedik éve biztosít pályázat keretében támogatást számukra, az egyházi vezetőkkel pedig folyamatos és szoros a kapcsolattartás, ennek fóruma a 2011 óta működő Egyházügyi Tanács.

Ha már megemlítette az Egyházügyi Tanácsot, engedje meg, hogy egy kérdés erejéig kitérjek egy, a közelmúltban felbukkant ellentmondásos hírre, mely a Tanács egyik őszi üléséről szólt. Ön ott volt, mi történt ott valójában?

Az ominózus találkozóra 2016. szeptember 22-én került sor és tizenegy egyházi vezető volt jelen. A katolikus egyház katekizmusa már 1915-ben kimondta, hogy az állampolgároknak, amennyire lehetséges, tevékenyen részt kell venniük a közéletben. Kocsis Máté polgármester sem kért mást a jelenlévőktől, csak azt, hogy buzdítsák közösségeik tagjait, hogy vegyenek részt a közelgő népszavazáson. A jelenlévő két evangélikus lelkész közül Bolba Márta ezt a kérést erőltető álláspontként értelmezte, aminek hangot is adott a találkozón, később pedig egy internetes blogbejegyzésben is. Majd hónapokkal később a valótlanságok az Index internetes oldalán is megjelentek. Érdekes, hogy szinte minden jelenlévő hozzászólt a kialakult vitához, de senki nem volt azonos véleményen a lelkésznővel. Mindenki egyetértett azzal, hogy az egyházaknak ösztönözni kell híveiket állampolgári kötelességük gyakorlására. Az eset óta a Tanács tagjai közül többen értetlenül állnak a lelkésznő viselkedése előtt.

Beszéljünk kicsit a jövőről is. Mi vár 2017-ben Józsefvárosra?

Rengeteg fejlesztést tervez az önkormányzat, folytatódik a Józsefváros Újjáépül program és még nagyobb ütemben zajlik majd a társasházak felújítása mintegy 900 millió forintból. A teljesség igénye nélkül továbbá: 2017-ben átadjuk az új Százados úti óvodát, családok átmeneti otthonát építünk a kerület számára. A bölcsődék, óvodák, iskolák számára a Füvészkerttel közösen Iskolakert programot indítunk. Az óvodákban iskola-előkészítő, fejlesztő program segíti majd a gyermekeket. Mindezeken kívül nagyon fontosnak tartom továbbra is az intenzív kapcsolattartást a már nem az önkormányzathoz tartozó oktatási intézményekkel, de ugyanígy elengedhetetlen a jó kapcsolat ápolása a szociális intézményekkel, társadalmi szervezetekkel, nemzetiségekkel és egyházakkal is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben