Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több mint 50 drogboltot számoltak fel

Eredményes a józsefvárosi rendőrkapitányság akciócsoportja

2017. január 12. csütörtök

Példaértékű a VIII. kerületi rendőrkapitányság akciócsoportjának munkája. A nyolctagú speciális egység az elmúlt két évben több mint félszáz drogboltot számolt fel, több millió forint értékű kábítószert vont ki Józsefváros utcáiról, emellett gyors reagálású egységként rablókat, nyaklánckitépő tolvajt, betörőket, gépkocsifeltörőket fogtak el – számolt be a Zsaru magazin. Az akciócsoport munkáját Józsefváros is elismeri, többek között bevetési eszközök, felszerelések beszerzéséhez is segítséget nyújtott. Emellett az önkormányzat az elmúlt években több mint 100 millió forint értékben támogatta a helyi rendőrkapitányságot.

A speciális, gyors reagálású, különlegesen kiképzett egység 2014. végén alakult a józsefvárosi rendőrkapitányságon körzeti megbízottakból. A rutinos és fiatal rendőrökből álló csoport hat fővel indult, ma nyolcan vannak. „A csoportban azonban voltak változások, több kollégát „leigazolt” a Terrorelhárítási Központ” – mondta el Nagy Béla törzszászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztály akciócsoportjának parancsnoka a Zsaru magazinnak.

Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya szerint a csoport elsődleges feladata a kerületben működő kábítószer-elosztó helyek felszámolása. Mint mondja, a mindennapi nyomozásokat a csoport nyomozója végzi, de az akciókban a bűnüldözési alosztály három másik nyomozója is közreműködik. „A csapat tulajdonképpen nem más, mint egy önálló bűnügyi felderítő munkát, és annak végrehajtását is elvégző, komplex rendőri egység” – jellemzi az akciócsoportot Molnár Gábor a lapban. 

A csapat megalakulása óta a kábítószer-elosztó helyek felderítése után több mint félszáz, házi drogboltot számolt fel. Az elfogott gyanúsítottak közül majdnem mindenkit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Az elmúlt két év alatt többkilónyi marihuánát, amfetamintartalmú, kristályként ismert drogot, biofüvet, zsálya néven árusított kábítószert foglaltak le, amelyeket a szakértői vizsgálat után megsemmisítettek.

Több millió forint értékű kábítószert vontak ki Budapest utcáiról, az elfogott drogárusoktól pedig többmilliós nagyságrendű, bizonyíthatóan kábítószer-kereskedelemből származó pénzt foglaltak le. A csapat azonban nem csak a drogellenes küzdelemből veszi ki a részét, besegít a készenléti alosztálynak a gyors reagálást kívánó ügyekben. Ezek során rablókat, nyaklánckitépő tolvajt, betörőket, gépkocsifeltörőket fogtak el. 

Az akciócsoport tagjai speciális feladatok ellátásához szükségesek eszközökkel is rendelkeznek, mindennapos felszerelésük a lövedékálló sisak, lövedékálló mellény, taktikai mellény, ajtónyitó faltörő kos. Ezek beszerzéséhez a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatást nyújtott csakúgy, mint a kapitányság edzőtermének kialakításához, ahol a csapat rendszeresen edzést tart. Emellett az akciócsoport tagjai folyamatos képzéseken vesznek részt, lövésztudományukat is fejlesztik. A speciális tudást pedig rendszeresen bemutatják a kerületi iskolákban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben