Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Solti Gizellára emlékeztek

Textilművészeti kiállítás a Józsefvárosi Galériában

2017. január 16. hétfő

Solti Gizella az Iparművészeti Főiskolán végzett textil szakon. Az iskola végeztével megörökölte mestere – Ferenczy Noémi – szövőszékét, és talán ez is közrejátszott abban, hogy ekkortól vallottan a goblein művészetének áldozza egész életét. 2006-ban Kossuth-díjat kapott, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze lett. Solti Gizella 2015. március 18-án hunyt el. Munkásságának szentelték a január 13-án nyílt kiállítást a Józsefvárosi Galériában.

Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria kulturális igazgatója elmondta, hogy számos kiállítást szerveznek, szinte az összes művészeti ágban.

„Szeretnénk neves művészeknek teret biztosítani, hogy a közönségünk megismerhesse őket. Solti Gizella már nincs közöttünk, de olyan díjakat és elismeréseket kapott, valamint a holtáig tartó munkássága méltóvá teszi őt arra, hogy minél többen megismerhessék – fűzte hozzá az igazgató.

Kovalovszky Márta művészettörténész nyitotta meg a textilművészeti kiállítást. „A művésznő Ferenczi Noémi tanítványa volt, tőle örökölte meg a szövőszékét is, amelyen élete végéig dolgozott és alkotott.

Megfigyelhető, hogy a XXI. század elején egyre népszerűbb ez a művészeti ág, de sajnos elvesztette azt a belső intellektuális izgatottságát és érdeklődését, amely a hatvanas évek végén jellemezte” – tette hozzá a művészettörténész.

Vadász Gábor - a művésznő gyermeke – elmondta, hogy édesanyja egész életét kitöltette a szövés. „Nagyon sok grafika és rajz született édesanyám keze alatt, amelyekből pár darab szintén látható ezen a kiállításon. A bejárattal szemben lévő nagy goblein közel egy évig készült. Édesanyám a kórházba kerülése napjáig alkotott” – emlékezett vissza Vadász Gábor. 

A kiállítás január 31–ig díjmentesen tekinthető meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben