Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb fejlesztés a Semmelweis Egyetemen

Átadták Magyarország leggyorsabb PET-CT készülékét

2017. január 19. csütörtök

Átadták a Semmelweis Egyetem új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT készülékét az egyetem Józsefvárosban található Nukleáris Medicina Központjában. Így az intézmény Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett. A berendezéssel évente négyezer vizsgálatot lehet majd elvégezni és elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén.

Az egyetem és a régió számára is jelentős beruházásról van szó, mellyel teljesen új technológia jelent meg az egyetemen – hangsúlyozta az ünnepélyes átadáson a Semmelweis Egyetem rektora.

A PET-CT a napjainkban elérhető legmodernebb képalkotó eljárás, két technológiát ötvöz: a CT által nyújtott anatómiai-morfológiai kép mellett a PET-nek köszönhetően a szervek funkcionalitása is látható, mely korai diagnózisra ad lehetőséget – tette hozzá Dr. Szél Ágoston.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kiemelte: ez a közép-magyarországi régió első állami kézben lévő PET-CT-je, mely az elérhető legkorszerűbb berendezés.

A betegek gyógyítása mellett az oktatás szempontjából is nélkülözhetetlen a csúcstechnológiák elérhetősége az egyetemen – mondta Palkovics László, hozzátéve, hogy a minisztérium és a Semmelweis Egyetem között már elindultak a tárgyalások egy sebészeti robot beszerzéséről is.

A Semmelweis Egyetem évente 4000 vizsgálatra kapott közfinanszírozott lehetőséget – ismertette az intézmény kancellárja. Dr. Szász Károly úgy fogalmazott: hiánypótló beruházás valósult meg az egyetemen a készülék beszerzésével. 

A klinika rektorhelyettese köszöntő beszédében hangsúlyozta: mérföldkő és történelmi jelentőségű, hogy PET-CT-vel gazdagodott az egyetem.

Dr. Merkely Béla elmondta: a berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai betegségek kezelésében is. 

A PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken. A PET-CT különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben nem csak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli.

Mivel a daganatok kialakulása során is jellemzően megelőzi az anyagcsere-változás az anatómiai elváltozásokat, így a PET-CT vizsgálat lehetővé teszi a rosszindulatú daganatok korai felismerését.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben