Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nemzeti gyásznap

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a Kossuth téren

2017. január 21. szombat

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt.

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok.

A megemlékezés honvéd gyalogos és lovas díszegységek katonai tiszteletadása mellett zajlott. A lobogó felvonása, illetve félárbócra eresztése alatt a Himnuszt, majd a Szózatot játszotta a honvéd katonazenekar. Ezután Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát.

Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai, valamint a hozzátartozók közül is sokan ott voltak. A Parlament épületére a nemzeti gyásznap jeleként kitűzték a fekete zászlót. Józsefvárosban az önkormányzat épületén is elhelyezték a fekete zászlót és néma főhajtással emlékeztek a buszbaleset áldozataira a nemzeti gyásznapon.

Mint arról korábban beszámoltunk, péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A busz egy franciaországi sítáborból tartott hazafelé.

A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

Nyitókép: kormany.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben