Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Növekszik a biztonságérzet Józsefvárosban

2017. január 24. kedd

Jelentősen csökkent a közterületi drogszemét és a terjesztőpontok száma Józsefvárosban – jelentette ki Kocsis Máté a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) január 24-i regionális konferenciáján. Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a kerületben élők szubjektív biztonságérzete növekedett az elmúlt években.

Kocsis Máté köszöntőjében kifejtette: az elmúlt évtizedben meg kellett fordítaniuk azt a korábbi tendenciát, miszerint a droghasználat vonzó, a segítség pedig elutasított. A polgármester leszögezte: nem felületi kezelésre volt szükség, a problémák mélyére kellett ásni. „A hangos szakmaiatlanságot le kellett cserélnünk a csöndes szakmaiságra” – hangsúlyozta Kocsis Máté. Hozzátette: a felelősen gondolkodó városvezetőknek nem a médiának, hanem a helyben élőknek kell megfelelniük.

A polgármester a drogszemét közel 50 százalékos visszaesése mellett óriásinak nevezte a rendőrség szerepét a drogelosztó gócpontok feltérképezésében és felszámolásában. Jelezte, ehhez az önkormányzat egyebek mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, a parkok zárttá és őrzötté tételével, a hírhedt Négy Tigris piac bezárásával és közvetlen anyagi támogatással járult hozzá. 

Növekvő biztonságérzet

Kocsis Máté arra is kitért, hogy meg kellett teremteni a szakembereknek azt a keretrendszert, amelyben hatékony munkát tudnak végezni: ennek kiváló színtere a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amelyet Józsefvárosban 2013-ban szervezett újjá az önkormányzat. Mint mondta, a szociális és rendészeti szempontokat is érvényesítő módszertan meghozta az eredményeket és növelte a Józsefvárosban élők szubjektív biztonságérzetét is.

A polgármester hangsúlyozta: bátorság kellett a munka új alapokra való állításához, de ki lehet jelenteni, hogy a KEF módszertanával ellentétes irány megbukott. A JKEF érdeme, hogy ma már Budapest szinte minden kerülete rendelkezik hasonló egyeztető fórummal, amelyek együttműködéséből olyan tudásbázis jöhet létre, amely nemcsak Józsefvárosban, hanem az egész fővárosban javítja a droghelyzetet. 

A megjelent kerületi rendőrkapitányoknak címezve Kocsis Máté megjegyezte: a drogellenes harc nem áll meg a városrészek határain, a polgármestereket pedig arra biztatta, folyamatosan támogassák ezt a fajta munkát, kerül amibe kerül.

Zéró tolerancia 

Bucsek Gábor rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya közölte: a rendőrség zéró toleranciát hirdetett a kábítószer-terjesztőkkel szemben, s noha a pontos összesítés még nem készült el, egyre nagyobb számban vonnak eljárás alá kereskedőket és velük szemben rövid idő alatt ítélet is születik. Megjegyezte: a büntetési tétel akár 15 év is lehet.

A rendőrfőkapitány fontosnak ítélte az iskolai prevenciót, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy évben jelentősen átalakultak a szokások: az új típusú szerek a társadalom minden rétegében megjelennek és akár halállal is járhatnak. Ezeket nullára kell visszaszorítani - jelentette ki. A kerületi fórumokra utalva pedig megerősítette: a rendőrség motorja szeretne lenni a közös munkának.

Megelőzés és kínálatcsökkentés

Ferencz Orsolya a JKEF elnöke előadásában hangsúlyozta: a KEF-ek elsődleges feladata szakmai szervezetek, civil egyesületek, valamint egészségügyi és rendvédelmi szakemberek számára létrehozni egy olyan platformot, ahol a résztvevők tapasztalatot cserélhetnek és összehangolhatják a tevékenységüket. Hozzátette: Józsefváros élére állt annak, hogy regionális együttműködési hálózatot alakítsanak ki Budapesten, mert a drog nem kerületi probléma, hanem az egész várost érinti.

A JKEF felépítését ismertetve Ferencz Orsolya kiemelte: az újrastrukturált rendszerben három pillérre helyezték a hangsúlyt. A kínálatcsökkentéssel foglalkozó közbiztonsági munkacsoport kiemelt szereplője a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság, ahol létrehoztak egy gyorsreagálású drogellenes csoportot, de fontos szerepe van a józsefvárosi polgárőrségnek is. A prevenciós munkacsoport a megelőzésben tevékenykedik, azonban, ha mégis megtörténik a baj, akkor kerül képbe a szociális és egészségügyi pillér, amely a felépülés-központú rehabilitáció felé terel mindenkit – emlékeztetett Ferencz Orsolya.

Az eredményeket sorolva az elnök elmondta: szeretnének további együttműködési megállapodásokat kötni a többi kerülettel, emellett Józsefváros összes óvodájában, általános iskolájában és számos középiskolájában újra bevezették az életvezetési ismeretek és készségek című tantárgyat. Továbbá – folytatta – az Emberbarát Alapítvány felépülés-központú fekvőbeteg rehabilitációs központjában – ahol hamarosan elindul a tinédzser és női ellátás – Józsefváros öt ágyat biztosít a kerületi drogbetegeknek. 

Összetartó közösségre és erős családra van szükség

A tanácskozáson Török Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára elmondta, csak egy erős, összetartó közösség védheti meg a fiatalokat a drogtól, ezért is látja a kormány a jövőt a családok megerősítésében.

A helyettes államtitkár a nemzeti drogellenes stratégia célkitűzéseként beszélt arról, hogy 2020-ig jelentősen csökkenjen a kereslet és a kínálat. Ennek eszközei közé sorolta az új pszichoaktív anyagok jegyzékének bővítését, gyermek-addiktológiai rendszer kialakítását, továbbá a felépülésközpontú ellátást. 

Az egyeztetésen több budapesti KEF is képviseltette magát. A kerületi fórumok vezetői a köszöntőket követően röviden ismertették a drogellenes harcban elért eredményeiket és jövőbeni célkitűzéseiket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben