Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyereményjátékkal kecsegtetik az áldozatokat

Trükkös csalásra figyelmeztet a Budapesti Rendőr-főkapitányság

2017. január 30. hétfő

Közismert áruházláncok nevében keresik fel telefonon áldozataikat az utóbbi időben trükkös csalók. A módszerük az, hogy nagy értékű nyereményt ígérve arra kérik a megkeresett személyt, hogy ATM automatán keresztül mobiltelefon feltöltéseket hajtsanak végre. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ellenőrizzék a hívások hitelességét, ha pedig áldozattá váltak, tegyenek bejelentést a 107-es vagy 112 központi telefonszámok valamelyikén.

„Gratulálunk! Ön nyert!” – ezzel keresik meg áldozataikat a csalók, akik közismert áruházláncok nevében telefonálnak. A nyeremény átvételéhez azonban arra van szükség, hogy a „nyertes” egy ATM automatán keresztül több tízezer forint értékben mobiltelefon feltöltéseket hajtson végre a hívók által megadott telefonszámokra. A jóhiszemű és gyanútlan áldozatok pedig – reménykedve az  ígért több százezres, vagy milliós nagyságrendű pénzösszeg, vagy értéktárgy elnyerésében – feltöltik a kért pénzösszeget a csaló által diktált számsorra. Ezután viszont nem következik be az ígért nyeremény átadása, átutalása. 

A rendőrség ezért azt kéri, hogy akit ilyen történettel keresnek, semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt és ne keressen fel bankautomatát sem a csalók által megadott kódok vagy telefonszámok beütéséhez. Ne adja ki telefonon keresztül személyes és bankkártya adatait, valamint ne árulja el lakcímét vagy tartózkodási helyét. A rendőrség azt tanácsolja, hogy keresse fel a megnevezett céget, és ellenőrizze a hívás hitelességét. Ezzel az érintett vállalkozást is segíti, hiszen jelzi, hogy a nevükben élnek vissza mások jóhiszeműségével.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben