Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ónos eső és havazás miatt figyelmeztetnek

Operatív törzset működtet a katasztrófavédelem

2017. január 31. kedd

Kedd este több megye járásaira és Budapestre a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken jelentős mennyiségű ónos esőre kell készülni a következő órákban. A csapadék miatt kialakult helyzet kezelésére a katasztrófavédelem központjában operatív törzs működik, de Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a harmadfokú riasztás a főváros mellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér Pest, Somogy és Tolna megyét érinti. Ezeken a területeken a csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert is. 

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi, néhol 15 milliméternél is több ónos eső hullhat. Az ónos eső veszélye miatt keddre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével mindenhol kiadták a figyelmeztetést, riasztást. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másod-, a többi megyében egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.

Szerdára az ónos eső miatt az egész országra kiadtak valamilyen fokú figyelmeztetést. Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére adták ki a piros figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére másodfokú, a többi területre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt. 

Szerda napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra valószínű, ettől délre inkább eső várható. Szerda éjfélig kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében várható nagy mennyiségű – akár 5-10 milliméternyi – ónos eső. Estétől jelentős mennyiségű ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is.

Emellett több megyében havazásra is figyelmeztetnek. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 centiméternyi hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség. Szerdára a havazás veszélye miatt Budapestre és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szerdára elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

Operatív törzset működtet a katasztrófavédelem

Az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésére a katasztrófavédelem központjában operatív törzs működik, de Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, és szükség esetén a katasztrófavédelem növeli az erők és eszközök számát.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak az ónos esővel érintett területeken. Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. Az ónos eső miatt helyenként előfordulhatnak áramkimaradások is, a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a közműszolgáltatókkal, hogy ha szükséges, azonnal intézkedhessenek a kieső szolgáltatások helyreállításáért. Közleményükben kiemelték, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu weboldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu címen lehet információkat találni.

Fotók: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben