Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Évértékelő a Budapesti Rendőr-főkapitányságon

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a fővárosban

2017. február 09. csütörtök

A tavalyi évben Budapesten 13 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma és nőtt a nyomozások eredményessége is a 2015 év adataihoz képest – jelentette ki Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya a február 9-én tartott évértékelő sajtótájékoztatóján. A rendőrfőkapitány emellett hangsúlyozta: a lakosság biztonságérzete nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal által végzett tavaly év végi felmérés szerint 14 százalékponttal nőtt azok aránya, akik Budapest közterületein biztonságban érzik magukat.

A Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón Bucsek Gábor a 2016-os év értékelése során kiemelte: míg 2015-ben 70.062 bűncselekményt regisztráltak Budapesten, addig ez a szám 2016-ban 60.864-re csökkent, ami 13 százalékos javulást jelent.

Javult a lakosság biztonságérzete

A rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkájának valódi fokmérője az állampolgárok visszajelzése. A Központi Statisztikai Hivatal lakosság körében végzett felmérése szerint a lakosság biztonságérzete folyamatosan javult. Bucsek Gábor elmondta: a pozitív változás mértéke a fővárosban volt a legerőteljesebb, itt 14 százalékkal nőtt a magukat biztonságban érzők aránya.

A rendőrfőkapitány szerint ehhez hozzájárult, hogy tavaly összesen 2.590.000 órát töltöttek rendőrök közterületen, gyalogos és gépkocsizó szolgálatban. Ugyanakkor az eredmények hátterében áll az is, hogy a tavalyi intézkedéseknek – mint, hogy egységesítették a szemléletet, nyomkövető kutyák széleskörű alkalmazása – köszönhetően 14 percre csökkent a rendőrség reagálási ideje. Emellett a kiemelt bűncselekmények – úgy, mint a gépjármű lopás, kábítószer-bűnözés – felderítésére speciális egységeket hoztak létre.

Jelentősen csökkent az autólopások száma

A bűncselekményeket ismertetve Bucsek Gábor elmondta: az emberölések, a testi sértések, valamint a közterületi garázdaság esetében közelíteni kell a felderítési maximumhoz. Jelentősen, 1859-ről 1187-re csökkent a gépkocsi lopások száma, az autófeltöréseké pedig 2560-ról 2100-ra - ismertette a főkapitány.

A rendőrség által közzétett adatok szerint a lakásbetörések száma több mint 21 százalékkal, a rablásoké csaknem 27 százalékkal, a kifosztások száma mintegy 20 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest, de a garázdaságok, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkenést mutat. Az elmúlt évben 33-ról 44-re nőtt az emberölések száma, ugyanakkor a nyomozás eredményessége 80 százalékról 93,5 százalékra nőtt.

Fontos a bűnmegelőzés

Bucsek Gábor a kábítószer-bűnözés elleni harccal kapcsolatban a tavalyi év bűnmegelőzési feladatát emelte ki. Fontosnak tartotta, hogy – a Józsefvárosban már működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumhoz (KEF) hasonlóan – minden kerületben legyen egyeztető fórum. Hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak a bűnmegelőzési tevékenységre, folytatják a – Józsefvárosból indult modellprogram – az Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (ÁSZER), a DADA és az Ovizsaru programokat.  

A vezérőrnagy a testület számára az idei évre célul tűzte ki a 2016-ban tapasztalt magas szintű közbiztonság fenntartását, a reagálási idő további csökkentését és a kábítószer-hálózatokkal szembeni még hatékonyabb fellépést. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben