Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Magyar Idők interjúja Józsefváros polgármesterével

Kocsis Máté: a 4-es metró lehet a baloldal Waterlooja

2017. február 11. szombat

Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök javaslatára a Fidesz elnöksége kinevezett a Józsefváros és Ferencváros nagy részét magába foglaló választókerület elnökévé – mondta Kocsis Máté a Magyar Időknek adott interjújában. Józsefváros polgármestere a lapnak kiemelte: a kerületben április 23-án tartott időközi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje Sántha Péterné lesz, aki jelenlegi külsős alpolgármesterként jól ismeri a kerületet, az elmúlt hat évben ő felelt a kulturális, az oktatási és a szociális ügyekért. Józsefváros polgármestere a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyről kifejtette: a balliberálisok zsebében hatalmas összegű kenőpénzek tűntek el, nehéz elképzelni, hogy magas szintű vezetők ne tudtak volna arról, mi történik. Ugyanezek az alakok meg a támogatóik manapság tüntetni, hőbörögni meg sípolni járnak az utcára, miközben jól tudják, ez az ügy könnyen a baloldal Waterlooja lehet – hangsúlyozta. A interjút az alábbiakban olvashatja teljes terjedelmében.

Április 23-án Józsefvárosban időközi önkormányzati választás lesz az egyik képviselőjük lemondása miatt. Ki lesz a Fidesz–KDNP indulója?

Sántha Péterné lesz a jelöltünk, aki jelenleg is külsős alpolgármester Józsefvárosban. Évtizedekig dolgozott tanárként, három gyermeke és négy unokája van. Jól ismeri a kerületet, az elmúlt hat évben ő felelt a kulturális, az oktatási és a szociális ügyekért. Ismeri az itt élő embereket, a megoldandó ügyeket. Aktív, megbízható és becsületes, jó vele együtt dolgozni.

Ismertebb, mint Pityinger László, azaz Dopeman, a gengszterrapper, aki az ellenzék jelöltje lehet?

Fogalmazzunk úgy: Sántha Péternét másképp ismerik az emberek, mint Dopemant. Ha a baloldal komolyan gondolta, hogy elindítja, támogatja a választáson Pityinger Lászlót, nagyon lebecsüli Józsefvárost. Az, amit a rapper egész életében képviselt és közvetített, nem érték Józsefvárosban, hanem maga a probléma. Dopeman a dalaiban, közléseiben a bűnözői életmódot propagálja, sok fiatalt erre buzdít, követendőnek állítja azt be. Mi épp ennek az ellenkezőjéért küzdünk nap mint nap. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ő lesz az, aki fellép a prostitúció ellen, aki felveszi a harcot a droggal szemben, és aki mindent megtesz majd a közterületek rendjéért, a bűnbandák felszámolásáért, és fejleszti majd a kamerarendszert. Ez legalább annyira komikus, mintha Sántha Péterné kezdene gengszterrapet énekelni.

Néhány hete konzultációt kezdett az önkormányzat közrendet érintő kérdésekben. Miért van erre szükség? És miért éppen most?

2009-ben, amikor a józsefvárosiak megbíztak a kerület vezetésével, elköteleztem magam a közbiztonság erőteljes javítása mellett is. Azóta sikerült komoly eredményeket elérni a rendőrséggel együttműködve, amit a lakosok visszajelzései igazolnak leginkább. Persze mindig is lesz mit tenni ezen a területen, de kitartók vagyunk. Most eljött az ideje annak, hogy a legtöbbször még szabálysértésnek sem minősülő, kisebb súlyú, de nagyon is bosszantó problémákkal is foglalkozzunk, keressük a további megoldásokat az itt élők nyugalma érdekében. Szeretnénk megtudni, hogy melyek azok az élethelyzetek, amelyek zavarják a polgárokat, és válaszokat fogunk rá adni, szabályokat fogunk alkotni.

Elindul a 2018-as országgyűlési választásokon Józsefvárosban?

Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök javaslatára a Fidesz elnöksége kinevezett a Józsefváros és Ferencváros nagy részét magába foglaló választókerület elnökévé. Tudomásom szerint az országgyűlési képviselőjelöltekről még nincs konkrét döntés.

Mi azért számoljunk most azzal a forgatókönyvvel, hogy képviselőjelölt is lesz. 2014-ben a Fidesz–KDNP-s Vas Imre csupán egy százalékkal tudta megverni az MSZP-s Pál Tibort.

Az épp elég volt a mandátum megszerzéséhez. A választók bizalmáért keményen meg kell dolgozni, és minket nem úgy ismernek, mint akik elhajolnak a feladat elől. Bizakodóak lehetünk, a két kerület jó ütemben fejlődik, és a meglévő gondokra is tudjuk a válaszokat. A baloldali pártoknak viszont nincs víziójuk, nincs mondandójuk a választók számára, pusztán a nem létező pozícióikról vitatkoznak. Személy szerint jól ismerem Budapestnek ezt a részét, itt nőttem fel, minden iskolámat itt végeztem, ide köt minden, ismerem, mint a tenyeremet, minden gondjával, bajával, sikerével és örömével.

Amennyiben önt választják meg parlamenti képviselőnek, összeférhetetlenség miatt le kell mondania a polgármesterségről. Ez hogyan érinti?

Nagyon szeretem Józsefvárost, hiányozna az önkormányzati munka, de a parlamentben is sokat lehet tenni érte és Ferencvárosért is. Büszke lennék rá, ha ismét képviselhetném az életem legszebb élményeit adó városrészeket. Motiválna, hogy még jobb helyet csináljunk belőlük.

Ha újra parlamenti képviselő lesz, ismét a rendvédelmi területért felelne, ahogy 2010 és 2014 között?

Mindig is érdekelt ez a terület, mondhatni, már hagyományosan kapcsolódik hozzám. Korábbi parlamenti képviselőségem idején is a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként és a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként dolgoztam, Józsefváros pedig különösen megtanított arra, hogy mennyire fontos és minden embert érintő kérdésekről van szó. Úgy gondolom, hogy a polgármesterként rendelkezésre álló lehetőségeken túl szükség lehet más eszközökre – például törvénymódosításokra – a közbiztonság további növelése, a közrend megőrzése és a közösségi együttélés megfelelő szabályozása érdekében. Ezeket országgyűlési képviselőként – ha lehetőségem lesz rá – képviselni fogom.

Tudom, hogy mindig elutasítja, ha a nevét felvetik főpolgármester-jelöltként.

Most is így tennék, ha megkérdezné.

Miért?

Mert Tarlós István jó és sikeres főpolgármester, és nem értem, hogy a sajtó bizonyos része miért keresi kényszeresen állandóan az utódját. Nagyon támogatnám, ha 2019-ben is elindulna. Kiválóan vezeti Budapestet, és rendbe rakta a Demszky–Hagyó–Horváth-korszak nyomorának ügyeit, kiirtotta a szocialisták és a liberálisok korrupciós hagyatékát. Rengeteg gond van egy ekkora városban, és ő bizonyította, hogy képes ezeket jól kezelni. Sokan a korára hivatkoznak, amikor az újraindulásáról van szó, miközben Tarlós fiatalabb az Egyesült Államok elnökénél és a világ számos nagyvárosának főpolgármestereinél is.

Hol érhet véget a 4-es metró botránya? Ön szerint az államot ért több tíz milliárdos kár miatt bíróság elé állhat majd például Demszky Gábor volt főpolgármester és több egykori baloldali városvezető?

Úgy illene. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó. A 2010 előtti városvezetés, Demszky Gábor idején kötött szerződéseknél felmerült a csalás, a hűtlen kezelés, a befolyással üzérkedés és az összejátszás gyanúja is. A balliberálisok zsebében hatalmas összegű kenőpénzek tűntek el, ami a budapestie¬ket, sőt az egész országot megterhelheti, ha vissza kell fizetni az uniónak a támogatás egy jelentős részét. Ráadásul ilyen pénzeknél nehéz elképzelni, hogy magas szintű vezetők ne tudtak volna arról, mi történik. Ugyanezek az alakok meg a támogatóik manapság tüntetni, hőbörögni meg sípolni járnak az utcára, miközben jól tudják, ez az ügy könnyen a baloldal Waterlooja lehet. Persze lehet, hogy épp ettől rettegnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben