Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tradíció és megújulás

Iparos- és kereskedőportrék a józsefvárosi „Iparosok utcájából”

2017. február 14. kedd

Józsefvárosban a Népszínház utca és a Teleki tér hagyományosan az itt előszeretettel megtelepedő iparosokról és kereskedőkről – no meg persze a híres piacáról – volt híres egészen a századelő óta. Mi sem volt természetesebb a pesti lakosoknak, ha valamit kerestek: a földszinti üzletek sokaságában kárpitostól az asztalosig, szűcstől az óraművesig itt egy helyütt szinte biztosan megtalálták. A régi és új arcok közül mutatunk be most egyet-egyet, bízva abban, hogy a dicső múltat prosperáló jövő követi és a Népszínház utca visszanyeri egykori „iparosok utcája” arculatát és régi hírnevét.

Egy igazi kerületi iparosdinasztia

Hassmann Judit igazi kerületi iparosdinasztia képviselője: nagymamája 1956-tól árusította a Teleki téri piacon a Dobozi utcában készített babaruháit, székhelyüket 1985-ben helyezték át a Népszínház utcába – ekkor már Judit édesapja is segítette a családi vállalkozást. A nyolcvanas évek volt az üzlet aranykora: tárcákkal, erszényekkel kereskedve áruik az egész országba eljutottak a tőlük vásároló kereskedők, piacozók és árusok révén, akik üzleteik, trafikjaik mellett falunapokon, búcsúkon, vásárokon kínálták a népszerű portékákat. Ekkor már csak nagykereskedelemmel foglalkoztak, és új üzleti profilként kezdtek öveket gyártani, amely lépés Judit jövőjét is eldöntötte, aki 1988-ban állt munkába a családi cégnél.

Hassmann Judit: Egyedül a minőség az, ami tovább éltetheti a vállalkozást

Ő a bőrdíszműves szakmát választotta hivatásának, amelyet a mai napig gyakorol. Ám nagyot fordult a világ az elmúlt három évtizedben, és ennek hatását az egykor a családtagok mellett számos alkalmazottnak is munkát adó vállalkozás is megérezte. Az átrendeződött piaci környezet, a megváltozott vásárlási szokások következtében Judit ma egyedül viszi tovább a családi tradíciót a Teleki tér 23. szám alatti üzletben, ahol maga készítette bőráruval szolgálja ki a kereskedőket.

„A tömegáruval nem lehet felvenni a versenyt, egyedül a minőség az, ami tovább éltetheti a vállalkozást, amit hagyománytisztelő emberként működtetek, amíg lehet” – mondja. „Vannak termékeink, amelyekre 25 év garanciát adunk, ez magáért beszél. Volt vevőm, aki azért hozott vissza egy övet, mert évtizedes használat után le kellett cserélni rajta az eltörött csatot – azt nem mi csináltuk” – mondta nevetve Teleki téri üzletében a Hassmann bőrdíszmű nevét továbbvivő Judit.

A városrész fejlődése vonzotta ide

A régi arcok mellett szerencsére új vállalkozók is jelennek meg kerületünkben, segítve megőrizni – vagy inkább visszahozni – a városrész régi arculatát. Kovács Tamás, a Padlókirály Kft. ügyvezetője a tavalyi év őszén tette át cége székhelyét Józsefvárosba és nyitott üzletet a Népszínház utcában. Egy üresen álló önkormányzati helyiséget szemelt ki az „iparosok utcájában” a 22-es szám alatt, mint mondta, a kerületben zajló építkezések, lakásfelújítások és a városrész gyors fejlődése  vonzotta ide, mint burkolóanyagokkal, nyílászárokkal foglalkozó kereskedőt és kivitelezőt.

Kovács Tamás: Bízom benne, hogy újabb kereskedők és iparosok nyitnak üzletet a Népszínház utcában

„Nagy lehetőséget látok a Józsefvárosban, hiszen ez most a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete. A már folyó és a tervezett rehabilitációs programok kedvező piaci környezetet biztosíthatnak vállalkozásomnak. Padló, csempe, hideg- és melegburkolat, valamint nyílászárók mellett modul szőnyegeket kínálunk vásárlóinknak. Az idei évtől már amerikai rendszerű tolóablakok gyártásával és szerelésével is foglalkozik cégünk, és mindezekre itt most fokozott igény mutatkozik” – mondja Kovács Tamás, aki hosszú távon szeretné megvetni a lábát Józsefvárosban, bízva abban, hogy vállalkozása a városrész fejlődésével együtt prosperál, és – csakúgy, mint ő – újabb kereskedők és iparosok nyitnak majd üzletet a Népszínház utcában.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben