Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Reneszánszát éli a házasságkötés

Kocsis Máté: Becsüljük, tiszteljük és értékeljük a házasságban élőket

2017. február 15. szerda

Idén is megrendezték a Házasság Hete elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az eseményhez kapcsolódva február 15-én bemutatták a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) azon kezdeményezését, melynek köszönhetően egyre több önkormányzat – köztük Józsefváros is – jegyescsomagot ajándékoz a házasulandó pároknak. A programról Kocsis Máté polgármester elmondta: az önkormányzat aktívan részese kíván lenni ennek a támogatási formának. A Józsefvárosban megtartott rendezvényen részt vett Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Király Nóra, a FICSAK alapítója valamint Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere.

 A legfőbb célkitűzés, hogy megerősítsék a házasság intézményét valamint, hogy ösztönözzék a fiatalokat a házasságkötésre illetve a gyermekvállalásra – fogalmazott a FICSAK alapítója. Király Nóra hozzátette: úgy gondolják, hogy a fiatalok élete a családalapítással teljesedik ki igazán, ehhez szeretnének segítséget nyújtani a jegyescsomaggal.

Az egyesület alapítója hangsúlyozta: bíznak benne, hogy egyre több önkormányzat fogja partnerként támogatni a kezdeményezésüket, ezáltal egyre több jegyespár juthat majd hozzá a csomaghoz. 

„Elköteleztük magunkat amellett, hogy aktív részesei legyünk a kezdeményesnek. Minél több alkalommal szeretnénk kimutatni, hogy elismerjük és tiszteljük a család, a házasság intézményét” – hangsúlyozta Józsefváros polgármestere. Kocsis Máté hozzátette: a jegyescsomag bevezetése mellett tavaly a képviselő testület két támogatási formáról is határozott.

Józsefváros önkormányzata 10 ezer forintos babacsomaggal támogatja a józsefvárosi újszülött gyermekes családokat, illetve megajándékozza a kerületben élő, kerek házassági évfordulójukat ünneplő párokat. A polgármester úgy fogalmazott: ezekkel a gesztusokkal szeretnék kinyilvánítani, hogy becsülik, elismerik és támogatják a házasságban, családban élőket. Elmondta, hogy egy-egy ilyen gesztussal ösztönözni is lehet a fiatalokat, hiszen látják, hogy számíthatnak a közösség támogatására, amellyel egzisztenciális és lelki hátteret is kapnak az elhatározásukhoz. Kocsis Máté végezetül köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, akik szintén elkötelezték magukat a FICSAK kezdeményezése mellett.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a Házasság Hetében azokat ünnepeljük, akik mernek igent mondani egy közös életre. Novák Katalin a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentésére hivatkozva elmondta: Magyarországon a házasságkötés nem ment ki a divatból, sőt a számok alapján elmondható, hogy reneszánszát éli.

Az államtitkár kiemelte: 20 éve nem keltek egybe annyian, mint tavaly: csaknem 49 ezer pár kötötte össze az életét. 2010 óta egyre nagyobb a házasságkötési kedv Magyarországon: 1990 és 2010 között egy csökkenő tendenciát láthattunk, 2010-től viszont 30 százalékos növekedést mutatnak az adatok – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár továbbá emlékeztetett: a magyar állam családtámogatási rendszere számos lehetőséget kínál a pároknak, ilyen például a két éven át igénybe vehető friss házasok adókedvezménye, amely évi 60 ezer forinttal támogatja az egybekelteket. 

Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és Novák Katalin államtitkár

A jegyeseknek adható díszes doboz tartalmáról a Baktay házaspár beszélt részletesebben, akik a csomagban megtalálható könyv szerzői. A hasznos útravalókkal teli könyv, a gyűrűpárna és az esküvői munkafüzet mellé bekerült egy, az első házasoknak járó és a családi adókedvezményről szóló kiadvány is. 

Házasság hete

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Az eseménysorozat olyan összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Február 12. és 19. között számos vidéki és budapesti helyszínen rendeznek programokat, Józsefvárosban február 17-én a Hurok című magyar thrillert lehet megtekinteni az Uránia Nemzeti Filmszínházban 18 órától. A filmvetítést követően az érdeklődőknek lehetőségük lesz beszélgetni a rendezővel, Madarász Istivel és feleségével, Kerekes Mónikával, a házasság hete 2017-es arcaival – párkapcsolatról, elköteleződésről, értékekről. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben