Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hollandok segítségével

Orczy Negyed program: előkészítés alatt

2011. április 05. kedd

Az Orczy Negyed megújulásának lehetőségeiről, az infrastrukturális és szociális rehabilitáció kérdéseiről, valamint a fejlesztések lehetséges finanszírozásáról tartottak egynapos műhelybeszélgetéssel egybekötött konferenciát március 5-én, a Bárka Színházban.

A tanácskozáson részt vett Robert Milders holland nagykövet, Egry Attila alpolgármester, a Rév8 Zrt. vezetői, a holland kormány által finanszírozott holland szakértői csapat, és az önkormányzat munkatársai.

Sajátos, de számunkra mindenképp’ előnyös munkamegosztásban zajlik az Orczy Negyed program előkészítése. Az önkormányzat és a Rév8 Zrt. ugyanis egy, a holland kormány által finanszírozott programoz csatlakozott, ahol a holland fél vállalja az Orczy Negyed program előkészítésében, és tervezésében résztvevő szakértőinek a finanszírozását.

„A holland fél fizeti a munkában résztvevő komplex területfejlesztéssel foglalkozó szakértőinek bérét, akik a mi igényeink szerint végzik a feladatukat.” – avat be minket az előkészítés folyamataiba Alföldi György a Rév8 Zrt. tanácsadója, aki maga is beszámolt a konferencián az elmúl évek során Józsefvárosban megvalósult fejlesztési programokról: a Corvin-sétány, a két Magdolna Negyed valamint az Európa Belvárosa program fejlesztéseiről, tanulságairól. Bemutatta a vendégeknek Józsefvárost, annak történetét, szocio-kulturális sajátosságait. Szólt a kerület lehetőségeiről, és az Orczy Negyed újraélesztésének fontos szerepéről. Kiemelte: városrészeket csak fizikálisan megújítani nem lehet, szociális megújulásra is szükség van.

Egry Attila is hasonló gondolatokat fogalmazott meg bevezetőjében, fontosnak tartja, hogy az Orczy Negyed megújításáról, már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is beszélhetünk. A szakemberek végre együtt gondolkodhatnak a nagyszabású terv előkészítésén, amelyhez megvan a kellő politikai akarat. Mint elmondta: óriási lehetőségek vannak a kerületben, hisz itt van a legtöbb oktatási intézmény, a Klinikák és sok más nevezetesség mellett Budapest egyik legnagyobb parkja is, de mint mondta, nem elég csak infrastrukturálisan megújítani Józsefvárost, fontos, hogy szociálisan is megújuljon a kerület. Annak hátrányosabb, elmaradottabb részeiről, valamint az elmúlt évtizedek örökségével kapcsolatban elmondta: Józsefváros nem magától lett ilyen, annak politikai okai voltak, hiszen 1956 után a pártállam bosszúból a forradalmi események miatt magára hagyta a kerületet, így a felújítás a háború után érdemben nem tudott megkezdődni.

A műhelybeszélgetésen szó esett az Orczy Negyed program lehetséges EU-s, nemzeti és privát finanszírozási lehetőségeiről is. A források minél előnyösebb kihasználásához azonban egy nagyon jól előkészített tervre és programra van szükség – hangsúlyozták a szakemberek. Ezt a törekvést szolgálták a szakmai előadások, a helyszíni szemlék és a gyakorlati kérdések megvitatására lehetőséget adó délutáni műhelybeszélgetés.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben