Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Télűző hagyományőrzés kerületünkben is

Mohácsi busójárás Józsefvárosban

2017. február 17. péntek

Mohácsi busók a télűző hagyományőrzést mutatják be kerületünkben február 20-án, hétfőn délelőtt 11 órától. Az utcai maszkos felvonulás során sokác zenészek is kísérik a busókat.

A busójárás útvonala: Teleki László tér – Bauer Sándor utca – Mátyás tér – Tavaszmező utca – Horváth Mihály tér – Baross utca – Kiscsibész tér – Krúdy Gyula utca – Mikszáth tér – Reviczky utca – Baross utca – Múzeum utca.

A busójárás eredete

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. 2009-ben az UNESCO Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára vette fel a busójárást.