Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Cziffra György Országos Kulturális Központ

Hamarosan elkezdődik a Tavaszmező utcai épület tervezése

2017. február 20. hétfő

A Romák oktatása, kulturális helyzete, jövőképe Magyarországon címmel rendeztek konferenciát február 17-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), ahol a Tavaszmező utcában megvalósuló roma kulturális és módszertani-oktatási központ tervezéséről is beszéltek a meghívott előadók. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: mindenki felelőssége a társadalmi felzárkózás, ami csak munkával és tanulással lehet sikeres.

A felzárkózáspolitika egyik kiemelt területe a művészet, mivel a kultúra terepén megszűnnek az ellentétek – emelte ki a helyettes államtitkár. Mint mondta, nagy hiányossága az országnak, hogy még nincs cigány kulturális központ, de szerencsére már elindult ennek a tervezése. A központ Cziffra György zongoraművész nevét viseli majd, aki a nyomorból és a szegénységből küzdötte fel magát és lett világhírű, így élete példaértékű lehet mindenkinek.

Cél a roma kultúra ismertetése és intézményesítése

Kathy-Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója, a rendezvény főszervezője örömét fejezte ki, hogy a kormány komolyan veszi a roma felzárkózást, és súlyának megfelelően kezeli az oktatás, a munkahelyteremtés és a roma kultúra kérdését.

Dapev Plamen, a Cziffra György Országos Kulturális Központ projektvezetője elmondta, egy roma kulturális és módszertani-oktatási központot szeretnének létrehozni, amelynek célja, hogy terjessze, ismertesse és intézményesítse a cigány kultúrát a nemzeti felzárkózási stratégia irányvonalát követve.

Hozzátette, a VIII. kerületi Tavaszmező utcában már kiválasztották a központ helyét, így nemsokára megkezdődhet az épület tervezése.     

A konferencián előadóként Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetségi Önkormányzat elnöke, Weisz Péter, a Mazsihisz elnöki tanácsadója, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és Oláh Ferenc, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára is részt vett.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben