Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kortárs líra méltósága

Versmaraton, az élő költészet legnagyobb ünnepe

2017. február 20. hétfő

A költészet napja köré szervezett Versmaraton rendezvénysorozatról tartottak sajtótájékoztatót február 20-án a józsefvárosi Magyar Napló Könyvesboltban. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Rádió és az MTVA közös programját, amelyet a kortárs líra népszerűsítésére hoztak létre, immár hetedik alkalommal rendezik meg, és mára a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi programsorozatává vált.

Zsille Gábor költő, műfordító, az évente megjelenő „Az év versei” antológiakötet szerkesztője az rendezvénysorozat szellemiségéhez igazodva, versbe szedve ismertette a hallgatósággal az idei Versmaraton programjait, így az esemény Magyarország első verses sajtótájékoztatójaként került be a hazai sajtótörténelem nagykönyvébe. 

A Versmaraton kiemelt eseménye idén is a Magyar Rádió Márványtermében megrendezésre kerülő 12 órás esemény lesz a költészet napján, ahol kortárs költők olvassák fel műveiket, amelyek a megjelenésre kerülő „Az év versei 2017” című kötetben is helyet kapnak majd. Emellett folytatódik a tavaly debütáló Költők Futása április 8-án, és dunai hajózást is szerveznek június 10-re a Versmaraton résztvevőivel és támogatóival.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke kifejtette, a zene és a költészet közös gyökérről ered, így reményei szerint a megzenésített költemény lesz az a bárka, amely átmenti a líra népszerűségét a huszonegyedik századra.

Mint elmondta, ezért van különös jelentősége a HangHordozók elnevezésű hiánypótló versenynek, amely keretén belül olyan megénekelt költeménnyel lehet pályázni, amely a tavalyi Az év versei antológiában jelent meg. Az 550 ezer forintos összdíjazású verseny döntőjét április 7-én rendezik meg, a nevezés határideje március 15. Hozzátette, a jövő számára felbecsülhetetlen értékű lesz az a hanganyag, amely a Versmaratonon rögzítésre kerül, hiszen a szerzők saját maguk olvassák fel műveiket.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője elmondta, a tavaly elhunyt Oláh János által kitalált Versmaraton célja visszaadni a jelenkori magyar költészet méltóságát.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben