Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Online is igényelhető

Február 28-ig lehet megújítani a parkolási engedélyeket

2017. február 23. csütörtök

A tavalyi évhez hasonlóan a lakosságnak két hónap áll rendelkezésére az új évben, hogy kicserélje, illetve megújítsa a gépjárműveikre szóló várakozási engedélyeket. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Parkolási Igazgatóságának tájékoztatása szerint 2017-ben erre február 28-ig van lehetőség.

Lakossági várakozási hozzájárulást állandó józsefvárosi lakcímmel rendelkező lakos igényelhet arra a gépkocsira, amely tulajdonában áll vagy amelynek üzemben tartója. A tulajdonjogot a gépjármű törzskönyv, az üzemben tartói jogot a forgalmi engedély igazolja. Lakossági várakozási engedélyt kaphat a munkavállaló is a munkáltatója üzemben tartásában álló gépkocsira, ha a munkáltató cégszerűen igazolja azt, hogy a gépkocsit a munkavállaló kizárólagos használatába adja. Lakossági engedélyt kaphat továbbá az a lakos is, aki lízingeli a gépkocsit, amit a forgalmi engedélyben bejegyzett lízingcéggel kötött szerződés igazol. A hozzájárulás kiadásának feltétele, hogy a kérelmezőnek nincs gépjárműadó és 30 napnál régebbi parkolási pótdíj tartozása.

Rendkívül fontos, hogy kizárólag a lakossági várakozási engedélyek érvényessége tart február 28-ig. Az egészségügyi, a gazdálkodói, a városrendészeti engedélyek 2016. január 31-én járnak le, ezek meghosszabbítását az ügyfélkapuban nem lehet kezdeményezni, továbbá az adminisztrációs díj továbbra is 3000 forint. Az egyes várakozási hozzájárulásokat, ha az igénylő személye, az állandó bejelentett lakcím, a gépkocsi üzemben tartási joga megfelel a jogszabályi előírásoknak, az igényléskor kiadják, de adótartozás esetén azt – a gépjárműadó-tartozás rendezésének igazolásáig – visszavonják. 

A lakossági várakozási hozzájárulások meghosszabbítása már kérelmezhető online a JGK ÜGYFÉLKAPU menüpontja alatt, az ugyfelkapu.jkf.hu oldalon, vagy személyesen a Budapest 1084 Német u. 17-19. alatti ügyfélszolgálati irodán.

Az ügyfélszolgálat nyitvatartása:

H-K-CS: 09:00 – 17:00

SZE:      09:00 – 18:00

P:          09:00 – 16:00

A kerületi lakossági várakozási engedélyek nem jogosítanak kedvezményre, illetve ingyenes parkolásra az alábbi területeken és közutakon:

• Baross tér,

• Blaha Lujza tér,

• József krt.,

• Múzeum krt.,

• Rákóczi tér,

• Rákóczi út,

• Kerepesi út,

• a Keleti Pu. indulási és érkezési oldalán,

• a Fiumei úti felüljáró alatti parkolóban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben