Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás a Rezső téren

Kerületünk a kommunizmus áldozataira emlékezett

2017. február 24. péntek

Február 25-ét az Országgyűlés a 2000. június 16-án hatályba lépett határozata értelmében a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította Magyarországon. Ezen a napon hajtunk fejet azon embertársaink emléke előtt, akiket e pusztító eszme nevében végeztek ki vagy hurcoltak el szerte a világon – és hazánkban is. Az áldozatok számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az egymillió főt. Józsefváros február 24-én, pénteken a Rezső téren tartotta megemlékezését, amelyen Sántha Péterné alpolgármester beszélt a gyilkos diktatúra természetéről és koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

Beszédében Sántha Péterné elmondta, a kommunizmus helyrehozhatatlan károkat okozott minden országban és társadalomban, ahol csak hatalomra jutott, vagy külső erők hatalomra segítették. Rámutatott: “Megdöbbentő, hogy ez a pusztító társadalmi kísérlet a széles néptömegek felemelését hirdette, társadalmi egyenlőséget ígért, ám halottak tíz- és százezreit, egyes országokban millióit hagyta maga után.”

Hazánkban - amely először 1919-ben a Tanácsköztársaság kikiáltásával találkozott a kommunizmus igazságosnak hazudott eszméinek gyakorlati megvalósításával – elnéptelenedett falvak, teljes társadalmi osztályok eltűnése, a mezőgazdaság romjai emlékeztettek a rendszerváltás után a  második világháborút követő évtizedek életidegen ideológiájára.

Összegzésül elmondta: “Gyermekeinknek és unokáinknak okulásul egy életre adjuk át, hogy soha, de soha nem szabad elfelejteni azoknak a megkínzottaknak, megölteknek tízezreit, százezreit, akik a kommunizmus áldozataivá váltak.”

A beszédet követően a megjelentek elénekelték a Himnuszt, majd Sántha Péterné koszorút helyezett el a Magyarok Nagyasszonya Templom falán található márványtábláknál, amely az 1956-os forradalom hőseinek állít emléket.

Virággal rótta le tiszteletét a diktatúrák áldozatai előtt Sára Botond alpolgármester, Ferencz Orsolya, a választókörzet önkormányzati képviselője, Simon György, a Demokratikus Koalíció képviselője, és a Józsefvárosi Roma Önkormányzat is, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola diákjai pedig meggyújtották az emlékezés mécseseit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben