Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A mesék szerepe a pedagógiában

Gyermekkönyv-illusztrációkból nyílt kiállítás a Deák Diákban

2017. február 27. hétfő

Az ember életét, látásmódját meghatározzák a gyermekkori olvasmányok, és a hozzá tartozó illusztrációk, éppen ezért hatalmas felelősséggel jár ez a munka – vallja a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán végzett Faltisz Alexandra mesekönyv-illusztrátor. A szakembernek a Deák Diák Általános Iskolában nyílt kiállítása, amelyhez kapcsolódóan az iskola meseíró-pályázatot is hirdetett.

Faltisz Alexandra mesekönyv-illusztrátor a kiállítása megnyitóján elmondta, hogy a gyermekek számára meghatározó élménynek számítanak a könyvek rajzai. Hozzátette: a kiadványokban szereplő illusztrációknak nevelő hatásuk van.

„Nagyon hálás vagyok, hogy tankönyvekben is szerepelnek a rajzaim, és most személyesen találkozhatom azokkal a gyerekekkel, akik kezükbe veszik ezeket. Ha illusztrációimmal hozzájárulok ahhoz, hogy gyermekeink olvasó emberekké váljanak, akkor elértem a célomat” – fejtette ki Faltisz Alexandra. 

Gassama-Szabó Bernadett művészettörténész szerint a gyermekek a könyvek illusztrációi által sokkal közelebb jutnak az adott történethez. „A mesék és az ahhoz kapcsolódó illusztrációk beindítják a gyerekek fantáziáját, ami összefügg a kreativitással is.  A kiállítás során sok gyermek felismerte azokat a könyveket, amelyek már megfordultak a kezükben. Várjuk további józsefvárosi iskolák meghívását, ahova ellátogathatunk Faltisz Alexandra illusztrátorral” – tette hozzá a művészettörténész.

Gergélyné Szarvas Márta, a Deák Diák Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy az oktatási intézménybe járó tanulók a művésznő által illusztrált tankönyvekből tanulnak. „A gyerekek nagyon várták már a találkozást, és számos kérdést tehettek fel az alkotónak. Egy hétig tart a kiállítás az iskolánkban, amelyet minden diákunknak nagy szeretettel ajánlunk” – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Az iskola a kiállításhoz kapcsolódóan egy meseíró pályázatot is meghirdetett diákjainak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben