Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Méltó megemlékezés Józsefvárosban

1849-es történelmi zászló kerül lakóházainkra, középületeinkre

2017. március 07. kedd

Józsefváros meghatározó helyszíne volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak: a Nemzeti Múzeum kertje a történések egyik fontos állomását jelentette. A közeledő évforduló alkalmából Józsefváros önkormányzata az állami és az önkormányzati megemlékezések mellett is szeretné leróni kegyeletét a hősök emléke előtt: így az idén minden kerületi lakóház és középület számára történelmi zászlót, azaz 1849-es honvéd lovassági zászlót adományoz. A lobogók egy részét önkormányzati képviselők és a kerület alpolgármesterei a napokban adták át.

Számos társasház képviselője vehette át március 3-án és 6-án az 1849-es történelmi zászlót, Sára Botond alpolgármester a Százados úton adta át a lobogót. Az alpolgármester emlékeztetett: nemcsak az 56-os események indultak el kerületünkből, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak is Józsefvárosban volt a kiindulópontja.

A Százados úton Sára Botond alpolgármester adta át az1849-es zászlót

Ahogyan tavaly októberben forradalmi zászlók átadásával is megemlékeztünk hőseinkről, úgy most, márciusban is fejet kell hajtanunk azok előtt, akik életüket adták a szabadságért. Sára Botond felhívta a figyelmet, hogy a felajánlott zászló egy fontos jelkép: közös állásfoglalás abban, hogy tiszteletünket és megbecsülésünket fejezzük ki. 

Sántha Péterné alpolgármester a Mátyás téren, az egyik épület előtt nyújtotta át a ’49-es zászlót a társasház közös képviselőjének és a lakóknak. Az alpolgármester kiemelte, hogy a kezdeményezésnek több célja van: egyrészt, hogy méltó módon emlékezzünk meg a forradalom és szabadságharc közel százhetven évvel ezelőtti eseményeiről, másrészt, hogy közelebb vigyük az ünnepet az emberekhez. Sántha Péterné hozzátette: szívet melengető látvány, amikor minden ház homlokzatán történelmi zászló lobog.

 A Mátyás téri lakóközösségnek a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Sántha Péterné alpolgármester vitte el a honvéd lovassági zászlót

A Népszínház utca egyik társasházának lakói Dudás Istvánné önkormányzati képviselőtől vették át a lobogókat

A történelmi zászlót Vörös Tamás önkormányzati képviselő adta át a Baross utca 89. számú társasház lakóinak

A Kálvária téren nyújtott át 1849-es lobogót Guzs Gyula képviselő

A Népszínház utca 24. előtt Zentai Oszkár önkormányzati képviselő adta át a zászlót

A történelmi lobogót Gondos Judit önkormányzati képviselő adta át a Német utca 13. számú ház előtt 

Ferencz Orsolya képviselő a Bláthy Ottó utcában nyújtotta át a zászlót a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület képviselőinek

A Kesztyűgyárban vehetik át a zászlókat

A zászlókat a közös képviselők 2017. március 10-ig a Kesztyűgyár Közösségi Házban (Mátyás tér 15.) vehetik át minden hétköznap 8-19 óra között.

További információ: Bodrogi Anikó, telefon: 06-20-259-6938, e-mail: rendezveny@jkn.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben