Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mohóságuk lett a vesztük

Besétáltak a trükkös csalók a józsefvárosi nyomozó csapdájába

2017. március 08. szerda

Megszaporodtak a telefonon bonyolított trükkös csalások az utóbbi időben. A módszer egyszerű: az elkövetők neves cég munkatársának kiadva magukat nagyobb összegű nyereményt ígérnek egy regisztrációs díj ellenében. Az egyik csaló pechjére egy józsefvárosi nyomozót hívott fel.

Február 28-án délután egy hasonló bűncselekmény miatt indult aktával volt elfoglalva Muza János rendőr őrmester, amikor csörgött a telefonja. „Egy ismeretlen számról érkezett a hívás ezért nem mutatkoztam be a telefon felvételekor” – mesélte az esetet lapunknak. A hívó fél bemutatkozott – mint később kiderült álnéven –, és egy neves telekommunikációs cég munkatársának kiadva magát elmondta, hogy a hívott számot egy számítógép sorsolta ki. „Gratulálunk, Ön nyert 175.000 Ft-ot” – közölte a telefonáló az örömhírt. A nyomozó ekkor fogott gyanút, és úgy alakította a beszélgetést, hogy minél több információt megtudjon a telefonálóról. A csaló mit sem sejtve sorolta a teendőket: a győztesnek, a nyereménye átvételéhez el kell mennie egy automatához és ott el kell utalnia egy „regisztrációs összeget”.

Muza János rendőr őrmester

A nyomozó látszólag beleegyezett az utalásba, a telefonáló azonban úgy gondolta, több pénzt is ki tud csalni az áldozatából, ezért újabb történettel állt elő. Állítása szerint a jelenlegi három nyertes között egy fődíjat is kisorsolnak, egy új gépkocsit. Ahhoz viszont, hogy biztosan ő nyerje az autót, 300.000 forintot kell fizetnie. Az összeget pedig egy megadott számlaszámra át kell utalnia. A beszélgetés azzal zárult, hogy a nyomozó megígérte, elküldi a pénzt. Az elkövető bekapta a csalit, és több alkalommal is telefonált, hogy az utalás felől érdeklődjön. Az őrmester úgy tett, mint aki többször sikertelenül próbált utalni, egy személyes találkozó szükségességét erősítve. A csaló végül belement a találkozóba, de maga helyett állítólagos párját küldte el a pénz átvételére.

A rendőrök felkészültek az akcióra. Egy borítékba pénznek látszó papírt helyezve elmentek a megbeszélt helyre, ahol két nő jelent meg. A csaló fenntartotta a telefonos kapcsolatot, mindaddig, amíg át nem adta a nyomozó a borítékot a két segítőjének. Miután megbizonyosodott a tranzakcióról, azzal az ígérettel, hogy később telefonál a nyeremény részleteiről, letette a telefont. A két nőt a józsefvárosi akciócsoport bevonásával a rendőrök elfogták és őrizetbe vették. A nyomozati szálak elvezették a rendőröket a csalókhoz. Ellenük és segítőik ellen a VIII. kerületi Rendőrkapitányág eljárást indított.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben