Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tisztelet a bátraknak

Ünnepeljünk közösen március 15-én!

2017. március 14. kedd

Józsefvárosban március 15-én 9 órától a Horváth Mihály téren tartják a kerületi ünnepséget, ahol beszédet mond Kocsis Máté polgármester. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett állami megemlékezés szintén reggel 9 órakor kezdődik. A Kossuth téren, katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót, majd 10.30-tól díszünnepség lesz a Nemzeti Múzeumnál, ahol Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mond beszédet. A nap folyamán a fővárosban számos ünnepi és családi program várja az ünneplőket, kerületünkben a Teleki térre várják délután a kicsiket és nagyokat.

Nemzeti ünnepünkön Józsefváros önkormányzata is megemlékezést tart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. A kerület főterén, a Horváth Mihály téren megrendezésre kerülő rendezvényen Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere mond beszédet, majd Benkő Péter színművész és a Csillagszemű Táncegyüttes előadását követően a MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei tartanak bemutatót. Délután családi programokat tartanak a Teleki téren: 14.30-tól „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei” rajzpályázat eredményhirdetése lesz, majd a Józsefvárosi Cigányzenekar fellépését, azt követően pedig a Vasas Néptáncegyüttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A gyerekeket hagyományőrző kézműves foglalkoztatóval és ’48-as huszártábor bemutatóval várják.

Központi ünnepség

A Kossuth téren reggel 9 órakor Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők – a megszokott útvonalon – a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Nemzeti Múzeumhoz. Itt fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, fellépnek a hazai népzene és -tánc kiemelkedő alakjai. Köszöntőt mond Tarlós István főpolgármester, majd 11 órakor Orbán Viktor miniszterelnök tartja meg ünnepi beszédét.

A kormányfő beszédét követően indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, Szabad sajtó út, Március 15. tér, Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül haladnak majd, végül a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érik el a Dísz teret.

Idén is sok programmal várják az ünneplőket

A budai Várban idén is egész nap számos ingyenes programmal várják az ünneplőket. Az Országházban ebben az évben is megtekinthető lesz regisztráció nélkül a Szent Korona.

Az újdonságok közé tartozik, hogy Hadik András lovas szobránál táncházat tartanak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság tagjai. A Szentháromság téren látható lesz a Hórihorgas Huszártréfák produkciója, valamint az óriásbábokkal előadott A három kívánság című műsor.

A Magyarság Házában kézműves foglalkozások lesznek és a gyerekek huszárpróbákon is részt vehetnek majd. A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma című előadáson keresztül az érdeklődők megismerhetik, hogyan élte meg hat „jeles nő” a forradalom kitörését. A Dísz téren a Készenléti Rendőrség, valamint a pénzügyőrök és a honvédség zenekara játszik térzenét.  

A hadtörténeti múzeumban idén is megrendezik a Forradalmi Forgatagot, egyebek között lesznek hadászati és fegyvertörténeti előadások, valamint lesz játékkatona-kiállítás is. Hunyadi János szobránál huszártábort rendeznek, ahol hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett a korabeli huszárok és honvédek élete. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja a látogatókat, amelynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány és a minisztériumok életébe.

A március 15-ei állami ünnepségek és demonstrációk miatt forgalomkorlátozás lesz kedden és szerdán a főváros több pontján. Szerdán egész napra lezárják a budai Várat, valamint több órára a Múzeum körutat és az Üllői utat. A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési jármű útvonala is, indulás előtt mindenki tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről

További információkat a központi programokról itt talál.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben