Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Átadták és megáldották a megújult plébániát

Szent József-napi búcsú a Horváth Mihály téren

2017. március 20. hétfő

Erdő Péter bíboros tartotta a reggeli szentmisét március 19-én vasárnap, József napján a Horváth Mihály téri Plébániatemplomban. A misét követően átadták az idei Szent József-díjat, Michels Antal plébános pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik segédkeztek a templom plébániájának megújításában. Az állami támogatásból felújított épület megáldását követően szeretetvendégséggel és kiállítással várták a híveket az alagsorban kialakított közösségi teremben.

Teljesen megtöltötték a hívek a templomot kerületünk főterén a plébánia védőszentjének ünnepén, Szent József napján. Erdő Péter bíboros szentbeszédében elmondta: “Nagyböjt harmadik vasárnapja van, de a mai napon ünnepeljük templomunk védőszentjét, Szent Józsefet is. Ezért a bűnbánati időszakhoz és lelki megújulásunkhoz az ő példájából merítünk segítséget. Örömmel áldjuk meg a szentmise után a felújított plébániaépületet is. Köszönet illeti mindazokat, akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal, támogatásukkal mindezt lehetővé tették. Legyen a külső megújulás lelki és közösségi újjászületésünk eszköze és kifejezője is!”

A szentmise után Erdő Péter átadta a Szent József-díjat, amelyet a plébániáért és a közösségért kiemelkedően sokat tevő személyek vehetnek át. A díjat, melyet immár harmadik alkalommal adományoznak oda, ez évben Dr. Galgóczy Gábor, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége józsefvárosi csoportjának korábbi elnöke kapta, aki 15 éven keresztül látta el feladatát kerületünkben.

Ezt követően Michels Antal ajándékot adott át az egyházmegye főpásztorának és hangsúlyozta, hogy  Erdő Péter azon felül, hogy maga is Józsefvárosból származik, mind lelkileg, mind anyagilag nagymértékben támogatja a plébániát. Hozzátette: így valósulhatott meg, hogy az Egyház és az állam támogatásával megújuljon a plébánia épülete és a hozzá tartozó közösségi tér is, amelynek kialakításához 40 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A támogatásért emléklappal és a Szentírás egy díszes kötésű példányával mondott köszönetet Michles atya, amelyet Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vett át.

 

Az atya továbbá köszönő oklevelet adott át a Józsefvárosi Önkormányzat felújításban nyújtott segítségéért Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármestereknek, valamint az egyházmegye és a kivitelezési munkákban részt vevő cégek képviselőinek is.

Ezt követően a papság, az állam képviselői és a hívek átvonultak a megújult plébánia épületébe, ahol Erdő Péter bíboros megköszönte az állami segítséget és az önkormányzat jóindulatát, majd megáldotta a helyiségeket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben