Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Figyeljenek egymásra a közösségek tagjai”

Bűnmegelőzési előadás a Víg Otthon idősklubban

2017. március 23. csütörtök

Milyen óvintézkedésekkel lehet csökkenteni az áldozattá válás esélyét a mindennapok során? Többek között erre is választ adott Tolnay Krisztina címzetes rendőr főtörzszászlós március 21-én a Víg Otthon idősklubban megtartott előadásában. A kerületi idősklubok tagjainak a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Központja a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságával együttműködésben szervez bűnmegelőzési programokat, amelyek közül az első előadásra a Víg Otthonban került sor.

A Víg utcai idősklubban mintegy harminc tag gyűlt össze, hogy meghallgassa a bűnmegelőzési előadást. Tolnay Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy otthon lehetőleg senki se tartsa az ajtó mellett a kulcsait, mert ott könnyebben elérhetővé válik a rossz szándékú embereknek. A főtörzszászlós kitért arra is, hogy lehetőség szerint csak annyi készpénzt vigyen mindenki magával, amennyi szükséges, vásárláskor pedig a visszajárót azonnal el kell rakni. A bankkártya használatáról elmondta: a PIN-kódot nem ajánlott a kártya mellett tartani, nagyobb összegű készpénz felvételekor pedig az idősebb korosztálynak célszerű hozzátartozó segítségét kérnie.

Tolnay Krisztina hangsúlyozta: semmilyen körülmények között nem szabad idegeneket beengedni a lakásba, még akkor sem, ha az hivatalos szerv, közüzemi szolgáltató munkatársának adja ki magát. „A szolgáltatók előzetes értesítés nélkül nem küldik ki a munkatársaikat, főképpen nem azért, hogy bármilyen indokkal pénzt szedjenek be” – emelte ki. A főtörzszászlós összegyűjtötte egy lapra a szolgáltatók elérhetőségeit, amelyet – további bűnmegelőzési szórólapokkal együtt – ki is osztott a jelenlévők között. Hozzátette: ezeken a telefonszámokon le is informálható, hogy valóban ott dolgozik az illető. Az előadásban külön szó esett az úgynevezett „unokázós csalásokról”. Az időseket megcélzó csalók módszere, hogy közeli hozzátartozó ismerősének, barátjának adják ki magukat, és azt állítják, hogy a rokonuk megsérült vagy komoly bajban van, ezért nagy összegre van sürgősen szüksége. Ebben az esetben hívják fel a rokont és győződjenek meg, hogy valóban bajba került – tanácsolja Tolnay Krisztina.

Az előadást követően kérdések is felmerültek, többek között a térfigyelő kamerák hasznosságáról is. Tolnay Krisztina elmondta, hogy a kamerahálózat nagy segítséget jelent a rendőrségnek a felderítésben, emellett pedig jelentős a bűnmegelőzési szerepe is. „Szükség van azonban arra is, hogy jó közösségek alakuljanak ki a társasházakban, akik figyelnek egymásra és egymás értékeire” – tette hozzá. A főtörzszászlós felhívta a figyelmet a kerületben működő tizenkét körzeti megbízottra is, akikhez bármikor fordulhatnak a lakosok, hiszen ismerik a saját területük gondjait és igyekeznek minél többet segíteni. Nagy Erzsébet, a Víg Otthon klub koordinátora lapunknak elmondta: a Családsegítő Központ kezdeményezte a programot, amit nagyon jó ötletnek tartottak. „Meghirdettük a klubtagoknak, és ahogyan látható, nagy érdeklődéssel fogadták ezt a hasznos előadást, hiszen erre a korosztályra sok veszély leselkedik” – tette hozzá.          

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben