Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Konzultáció a közrend további javításáért

A józsefvárosiak szigorítanák a közösségi együttélés szabályait

2017. március 24. péntek

Több mint tízezer – a lakosok által kitöltött – kérdőív érkezett vissza az önkormányzathoz annak a konzultációnak a keretében, amelyet Józsefváros vezetése a közrendet zavaró, bosszantó problémák feltérképezése érdekében indított. A józsefvárosiak véleménye alapján szigorítani kell a közösségi együttélés szabályain. A lakosok többsége szerint zavaró a boltok, vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartása, a járdák tisztaságára pedig jobban kellene figyelnie a tulajdonosoknak. Emellett a válaszadók a lakóházak, parkok és játszóterek házirendjének betartatását is szigorúbban szabályoznák – derült ki március 23-án, az önkormányzat által szervezett közbiztonsági fórumon. Kocsis Máté polgármester kiemelte: az eredményeket megismerve elkezdhetik azt a munkát, amivel nagyobb rendet és nyugalmat tudnak biztosítani a kerületi lakosoknak.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartott fórumon Sántha Péterné, Sára Botond és Egry Attila alpolgármester, önkormányzati képviselők, Danada-Rimán Edina Józsefváros jegyzője, intézményvezetők, Molnár Gábor rendőrkapitány, a VIII. kerületi rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai, kerületi egyházak képviselői, valamint civil szervezetek tagjai vettek részt.

Kocsis Máté köszöntőjében kiemelte: Józsefváros Budapest egyik legeredményesebb rendőrségével büszkélkedhet, amit a tavalyi év statisztikái is alátámasztanak. Ugyanakkor a közbiztonság egy olyan területe az életnek, amely folyamatos munkát és helytállást igényel. Éppen ezért – hangsúlyozta – az önkormányzatnak foglalkoznia kell azokkal az élethelyzetekkel is, amelyek nem merítik ki a bűncselekmény fogalmát, ám roppantul zavaró jelenségek a lakosság számára. A városvezetés ezért úgy döntött, hogy kikéri a helyi lakosok véleményét is, amely figyelembe vehető egy új szabályozás kialakításánál – szögezte le Kocsis Máté.

A polgármester hangsúlyozta: azért gyűltek össze, hogy megismerjék a konzultáció eredményeit, megvitassák tapasztalatait, illetve elkezdjék azt a közös gondolkodást, ami oda vezet, hogy – a közösségi együttélést zavaró tényezők kiszűrésével – nagyobb rendet és nyugalmat tudjanak biztosítani a kerületi lakosok számára.

Több mint tízezren vettek részt a konzultációban

A józsefvárosi lakosok 11 216 konzultációs kérdőívet küldtek vissza. Ezen véleményekre alapozva elmondható, hogy a lakosok több mint felét zavarja a boltok éjszakai nyitva tartása. Negyedekre lebontva kiderül, hogy a Magdolna, a Népszínház és az Orczy negyedekben élők kétharmada nem ért egyet a korlátlan éjszakai nyitva tartással. A vendéglátó egységek éjszakai működése a válaszadók 65 százalékát zavarja, ezek nyitva tartásának korlátozására a Népszínház és az Orczy negyedekben élőknek van a legnagyobb igénye.

Az éjszakai nyitva tartás kapcsán a lakosok 70 százaléka szigorítást vár

A józsefvárosiak többsége, tízből hét ember ­– a Magdolna és a Népszínház negyedben tízből nyolc személy – szerint a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében szigorítani kell az éjszakai nyitva tartásra vonatkozó jelenlegi szabályozást.

Érdekes adat, hogy a Palotanegyedben a boltok éjszakai nyitva tartását sokkal többen tartják fontosnak, mint akiket alapvetően zavar. A vendéglátóhelyek éjszakai üzemelése azonban már a palotanegyediek kétharmadának is zavarja a nyugalmát és 70 százalék felett támogatják a szigorúbb szabályozást.

A házirendek betartatását szeretné a többség

A kerületiek négyötöde szerint a tulajdonosoknak jobban oda kellene figyelniük a hozzájuk tartozó járdaszakasz tisztaságára. Sőt egyes negyedekben kilencven százalékra tehető azok aránya, akik nagyobb odafigyelést várnak ezen a téren.

Háromból két vélemény szerint egyesek nem tartják be a parkokban, játszótereken a házirendet, a Losonci negyedben élők közül még ennél is többen tartják ezt problémának. A szökő- és ivókutak nem megfelelő használata a Népszínház negyedben élőket zavarja leginkább, 10-ből 6 ember szerint kellene erre jobban odafigyelni.

Tízből nyolcan szigorítanák a közösségi együttélés szabályait

A lakóházak nyugalmának és rendjének fenntartásához a józsefvárosiak kétharmada önkormányzati segítséget kérne. A Magdolna, Losonci és Orczy negyedekben még ennél is többen, mintegy nyolcvan százalék igényli ezt.

Összességében elmondható, hogy a közösségi együttélésre vonatkozó szabályokat a józsefvárosiak több mint nyolcvan százaléka szigorítaná, a Magdolna és a Népszínház negyedben élők között ez az arány mintegy kilencven százalék.

Az egyeztetések hamarosan folytatódnak a konzultáció eredményei alapján kidolgozott, már konkrét javaslatok megvitatásával. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben