Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kezdődik a nyári időszámítás

Március 26-án kell átállítani az órát

2017. március 25. szombat

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás ideje, ami ezúttal március 26-ára esik. Így az óráinkat vasárnap hajnalban kell kettő óráról 3-ra állítani. A nyári időszámítás egészen október 29-ig tart majd.

Jelentős az óraátállításból származó megtakarítás

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni. A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Az óraátállításra figyelmeztet a BKV is

Hajnalban az éjszakai járatok hajnali 2:00 és 3:00 közötti indulásai kimaradnak, egyes éjszakai járatok menetrendjében pedig további változásokra is számítani kell. A részletes menetrendváltozás a Budapesti Közlekedési Központ oldalán található. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben