Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Két kerületi iskola fenntartását venné át az ortodox és a görög katolikus egyház

Kocsis Máté: Józsefváros vezetése nem támogatja a fenntartóváltást

2017. március 28. kedd

Szeptember 1-jétől két józsefvárosi állami iskola fenntartását venné át egy-egy egyház. A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni, míg a Deák Diák Általános Iskolát a görög katolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye venné át a Klebelsberg Központtól. Az érintett szülők aggodalmuknak adtak hangot az átvételről tájékoztató fórumokon, amelyen jelen volt kerületünk polgármestere is. Kocsis Máté elmondta: a kerület vezetése nem támogatja az átvételről szóló tervet.

Aggódó, bizalmatlan szülőkkel telt meg hétfő délután Vajda Péter iskola tornaterme. Az esetleges átvételről tájékozató fórumon a családok számos fontos kérdést tettek fel: többek közt, hogy pontosan mekkora költségvetést biztosítanának az iskolának illetve, hogy mikorra készülne el az a szerződéstervezet, amely rögzítené az átvétel részleteit. Kedden pedig már a Deák Diák-os szülőknek is tartottak egy hasonló fórumot. Itt még több volt a kérdés, de nagyobb volt az elégedetlenség és az indulat is, az egyik szülő úgy fogalmazott: „Önök gyakorlatilag ránk rúgták az ajtót”.

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának munkatársa nem tudott érdemben válaszolni a vajdás szülők kérdéseire. A Deák Diák-os fórumon a görög katolikus főhelynök atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási megbízottja és az egyházmegye fenntartásában lévő egyik iskola tanára vett részt. Az oktatási megbízott a vita során többször hangsúlyozta: a Deák Diák megmarad Deák Diáknak, hozzátéve, hogy hosszútávon radikális változás nem várható az iskola életében. 

„Ne itt, ne most és ne így”

Kerületünk polgármestere mindkét alkalommal jelen volt a fórumokon. Kocsis Máté leszögezte: az önkormányzat nem fogja támogatni a fenntartóváltást. Szerinte ugyanis sok a kérdés az átvétel körül, például nem világos, hogy az egyházi fenntartást elutasító szülők mely másik általános iskolába vihetnék gyermekeiket. Azt sem látta garantáltnak, hogy az iskolák pedagógusi kara megmaradhat. A polgármester nehezményezte azt is, hogy az önkormányzatot nem kereste meg egyik egyház sem, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nyitott az egyeztetésre. Ezért úgy vélte, az lenne a legjobb, ha az egyházak egy másik budapesti iskolát vennének át, és az ottani fenntartás fényében egy év múlva térnének vissza a kérdésre. Kocsis Máté úgy fogalmazott: „ne itt, ne most és ne így”. Hozzátette: 2006 óta sokan dolgoztak azért, hogy ebben a szociológiai értelemben vett rendkívül összetett kerületben egy elfogadott iskolai egyensúlyt hozzanak létre. A szülők mindkét fórumon megtapsolták a városvezetőt, ami jól jelzi bizalmatlanságukat a fenntartóváltást illetően.

Józsefváros önkormányzata a kialakult helyzetre reagálva azt írta, hogy nincs olyan információja, mely szerint a kérdésében említett két intézményen kívül más, a nyolcadik kerületben található iskola fenntartásának is átvételét kezdeményezné bármely más egyház. Döntési jogköre a józsefvárosi képviselő-testületnek a kérdésben nincs, kizárólag véleményezésre jogosult, mint az ingatlanok tulajdonosa. Terv szerint az áprilisi képviselő-testületi ülésen kerülhet napirendre a felvetés. Egyelőre azonban az iskolák fenntartói jogának átvételére vonatkozóan szándéknyilatkozatot benyújtó egyházak közül egyik sem fordult közvetlenül az Önkormányzathoz, így a Képviselő-testület semmilyen releváns információval nem rendelkezik az intézmények további működtetését illetően. Az átvételről felelősen dönteni csak az érintettek részletes tájékoztatását követően van lehetőség, így találkozót kezdeményeztek az egyházak vezetőivel. Jelenleg ez nem képezi döntés tárgyát, azonban nincs olyan döntéshozói szándék, amely a tulajdonjog átadására irányulna.

Az egyházak már szándéknyilatkozatot is tettek az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központnál. Arról, hogy lesz-e fenntartóváltás, a köznevelési törvény szerint az oktatásért felelős miniszternek, vagyis Balog Zoltánnak kell határoznia legkésőbb május utolsó munkanapjáig. A döntéshez az intézmény alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, a szülői szervezetnek, az iskolai diákönkormányzatnak, illetve az ingatlant tulajdonló önkormányzatnak is ki kell kérni a véleményét. A köznevelési törvény azt is rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelés-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mindkét szülőnek írásban kell nyilatkoznia. A Vajdában erre április 19-ig, míg a Deák Diákban április 12-ig van lehetőségük a családoknak. Amennyiben a szülők 51 százaléka nem szavaz a váltás mellett, akkor az átszervezési folyamat megáll.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben