Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sorsok, élettörténetek, megtorlás

Történelmi előadások az ’56-os forradalom tiszteletére

2017. április 11. kedd

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére történelmi emléknapot tartott a Józsefvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat április 8-án a Polgármesteri Hivatal dísztermében. A programon résztvevők érdekes előadásokat hallgathattak a témában. A megjelenteket Zentai Oszkár önkormányzati képviselő, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke köszöntötte.

Zentai Oszkár nyitóbeszédében hangsúlyozta: a Józsefvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat (JNNÖ) a hagyományőrzés és a kulturális programok szervezése terén kiemelkedő munkát folytat. „Nem is csoda, hiszen Józsefváros történetére visszagondolva láthatjuk, hogy a német nemzetiség jelentősen hozzájárult a kerület felvirágozásához” – tette hozzá. Az elnök szerint különösen nagy öröm, hogy a program témája – a Józsefváros számára kiemelkedő fontossággal bíró – 1956-os forradalom és szabadságharc, hiszen az események nagy része is itt zajlott kerületünkben.

Mint mondta, Józsefvárost érte a leginkább a megtorlás is: elmaradtak a szükséges felújítások, fejlesztések, aminek következményeként a közbiztonság is leromlott. „Ezt a tendenciát fordította meg a jelenlegi városvezetés. A térfigyelő kamerarendszer fejlesztésével, az intézmények és közterek felújításával ma már szemmel látható a fejlődés” – szögezte le, majd hozzátette: évről évre javul a közbiztonság, emelkednek az ingatlanárak. „Most már elmondhatjuk, hogy érdemes Józsefvárosba költözni, érdemes itt lakni” – összegezte Zentai Oszkár.

Szabadkai Attila, a JNNÖ elnöke lapunknak elmondta: az emléknappal Mansfeld Péter – a forradalom egyik legfiatalabb mártírja – emléke előtt is tisztelegni szerettek volna. Ő volt az egyik szervezője a „Márciusban újrakezdjük” mozgalomnak, amely résztvevői abban reménykedtek, hogy a forradalom megismételhető – tette hozzá.

A tudományos előadások sorát Garaczi Imre történész nyitotta meg, aki a forradalom leverését követően az Ukrajnába hurcolt magyar egyetemisták sorsáról beszélt. Majd hat tudományos előadást hallgathattak a résztvevők többségében a Veritas Történetkutató Intézet tagjaitól. A történelmi emléknapot a „Pódium Vitával” zárták, amelyen a résztvevők feltehették kérdéseiket. A történelmi emléknap védnöke Kocsis Máté Józsefváros polgármestere volt.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben