Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Erdő Péter bíboros áldotta meg az együttérzés szimbólumát

Józsefvárosba is elhozták a Hajléktalan Jézus szobrot

2017. április 11. kedd

A Hajléktalan Jézus szobor az elesett emberekre hívja fel a figyelmet: azt üzeni, lássuk meg bennük Krisztus arcát. A köztéri alkotást a világ számos nagyvárosa után Józsefvárosba is elhozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az együttérzés szobrát április 11-én délután állították ki a Horváth Mihály téri Szent József templom elé mielőtt országjáró körútra indítják. Az alkotást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. Az eseményen részt vett Sólyom László korábbi köztársasági elnök, Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Washington, London, Vatikán után Józsefvárosba is elhozták Timothy Schmaltz kanadai művész a Hajléktalan Jézus szobrát, amelyből a világ több nagyvárosában látható egy-egy másolat. Az együttérzés jelképévé vált köztéri alkotást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy magánemberekből álló baráti társaság együttműködésével állította ki április 11-én délután a józsefvárosi Horváth Mihály téri Szent József templom elé. A szobrot a 17 órai szentmisét követően elszállítják, majd megkezdi országjáró körútját. 

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója

A köztéri alkotást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. Erdő Péter hangsúlyozta: Jézus sok mindent elvállalt, hogy kimutassa szolidáris szeretetét az emberek iránt. „Volt elítélt, fizikailag szenvedő, éhes, de vállalta azt is, hogy nincs hová lehajtania fejét, mert úgy gondolta, hogy sürgeti a tanítás és városról városra járt, hogy hirdesse az örömhírt. Egyszerre élte át a hajléktalanság súlyát és a küldetés nagyszerűségét. Ezt kell észrevennünk a hajléktalan emberekben is” - tette hozzá. 

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a szobor üzenetét úgy fogalmazta meg: végig kell gondolnunk, hogy akarjuk-e az emberarcú Jézust felfedezni, és teszünk-e arra kísérletet, hogy magunkban a Jézusarcú embert megtaláljuk. 

Az igehirdetést követően a Szent Egyed Közösség tagjai mellett könyörgést olvasott fel Sántha Péterné alpolgármester. Papp László – aki korábban hajléktalanként élt – tanúságot tett az együttérzés fontosságáról, majd Lackfi János kortárs költő az együttérzésről mondott verset A költészet napja alkalmából. 

A szobor – amelyet előbb országjáró körútra visznek – végleges elhelyezésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a www.adomanyozz.hu oldalon keresztül.

A Hajléktalan Jézus 

Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, egy padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri szobor. A fekvő ember meztelen lábfején a keresztre feszítés sebei láthatók. A művész kettős céllal alkotta meg a szobrot: egyrészt, hogy a kirekesztett emberekre irányítsa a figyelmet, másrészt pedig, hogy tudatosan tegyünk az elesettekért, meglátva bennük Krisztus arcát. A kifejező alkotást – amelyet Ferenc pápa is megáldott – 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy másolata azóta több nagyvárosban - többek között Londonban, Washingtonban, Madridban, Oklahomában és Rómában is - látható.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben