Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Krisztus feltámadott!

Húsvét, a kereszténység legfőbb ünnepe

2017. április 14. péntek

A keresztény egyházak tanítása szerint a húsvét Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának, valamint az emberiség megváltásának ünnepe. Az élet győzelmét a halálon, az örök megújulást és a tavaszt üdvözöljük ekkor. Idén – mivel mozgó ünnepről lévén szó – húsvétvasárnapot április 16-án, húsvéthétfőt pedig április 17-én ünnepli a nyugati keresztény egyház.

A húsvét a legrégebbi keresztény ünnep, eredete több évezredes múltra tekint vissza, gyökerei az ószövetségi pészah ünnepben vannak. Magyar elnevezése onnan származik, hogy a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt után – amelyet a hívek Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartanak –, újra megengedett a hús fogyasztása.

A húsvéti ünnepkör, amely az emberiség megváltásának misztériumát ünnepli, a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb eseménye – a hit, miszerint Krisztus feltámadott halottaiból, pedig a keresztény vallás alapja. 

A nagycsütörtök az utolsó vacsorát és Krisztusnak az Olajfák hegyén történt elfogatását idézi emlékezetünkbe, míg a Nagypéntek, Krisztus halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja. Nagyszombaton arról emlékezünk meg, hogy Jézus harmadnap, húsvétvasárnap feltámadt halottaiból, amit vasárnap reggel nagymisével ünnepelnek meg a templomokban.

Az ezt követő húsvéthétfő pedig hagyományosan a tavasz egyik legvidámabb napja, országszerte a mulatságok ideje. 

A húsvéthoz számos népszokás kötődik, a barka, a bárány, és a nyúl elmaradhatatlan szimbólumai az ünnepnek. A lányok meglocsolása és hímes tojások nélkül pedig nem is igazi húsvét a húsvét Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben