Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Józsefváros polgármesterével

Kocsis Máté: Célunk, hogy nagyobb rend legyen a házakban és a közterületen

2017. április 21. péntek

„Idén több, mint 3 milliárd forint jut további fejlesztésekre, így a Józsefváros Újjáépül Program nagy lépésekkel tud folytatódni” – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban Kocsis Máté. A polgármester arról is beszélt, hogy sikeresnek bizonyult a lakosokkal történő konzultáció, több mint 11 ezer józsefvárosi küldte el észrevételeit a közrenddel kapcsolatban. A városvezetőt a vasárnapi időközi önkormányzati választásról is kérdeztük. Kocsis Máté elmondta: Sántha Péterné személye a garancia arra, hogy tovább fejlődhet a Magdolna negyed.

A decemberben elfogadott működési költségvetés után múlt héten döntött a képviselő-testület a fejlesztésekről is. Mekkora összegből gazdálkodnak?

Józsefváros stabilan és biztonságosan működik, minden intézményünk ellátja feladatát és folyamatosan gyarapszik is. Az elmúlt időszakban, a jó gazdálkodásnak köszönhetően 18-25%-os béremelésre is volt lehetőségünk a szociális, bölcsődei és a közszolgálati dolgozók körében. Idén több, mint 3 milliárd forint jut további fejlesztésekre, ami óriási összeg, a Józsefváros Újjáépül Program is nagy lépésekkel tud tehát folytatódni.

Mire költik ezt a pénzt?

Megújulhat a Százados út Ciprus és Sport utca közötti szakasza, a Tömő utca a Leonardo da Vinci és az Illés utca között, és a Bláthy Ottó utca a Bíró Lajos és a Vajda Péter utca között. Megszépül a Rezső tér és folytatódik a Corvin Sétány Projekt is. Tovább fejlesztjük a kamerarendszert, korszerűsítjük az idősklubokat és a háziorvosi rendelőket, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban 120 millió forintos egészségügyi eszközbeszerzéssel – mammográfiai eszköz, ultrahang- és átvilágító röntgenkészülék vásárlásával – is segítjük a józsefvárosiak egészségbiztonságának növelését. Mindezeken túl oktatási és szociális területekre is jelentős összegeket fordítunk, az elmúlt 2-3 év jelentős fejlesztései után idén elvégzünk minden hátralévő feladatot az óvodákban és bölcsődékben. Emellett további 200 millió forintot költünk társasház-felújításokra. 

Népszerűek a társasházi pályázatok. További források bevonására volt lehetőség?  

Igen, rendkívül nagy az érdeklődés a program iránt, minden rendelkezésre álló forrást felhasználnak a házak. Jó látni, hogy sorra újulnak meg az épületek. Már decemberben döntöttünk arról, hogy 2017-ben 900 millió forintot társasház-felújításokra fordítunk, ezt egészítettük ki most további 200 millióval, vagyis 1,1 milliárd forintos önkormányzati támogatással szépülhetnek tovább a kerület lakóházai.  Így elmondható, hogy az elmúlt 3 évben több mint 2 milliárd forint jutott e célra, ami nagyságrendekkel több, mint az előző 20 évben bármikor. Kérünk minden lakóközösséget, éljenek a lehetőséggel!

Szintén a múlt heti ülésen került napirendre a közrenddel kapcsolatos év eleji konzultáció eredményének ismertetése. Mekkora volt az érdeklődés a konzultáción a lakosok részéről, és mik az általános tapasztalatok?

Nagyon sikeres konzultáción vagyunk túl, több mint 11 ezer józsefvárosi válaszolt a kérdőívre és küldte el észrevételeit. Az volt a célunk, hogy felmérjük, a folyamatosan javuló közbiztonság mellett mik azok a kisebb súlyú, és sokszor szabálysértésnek sem minősülő problémák, amik bosszantják a kerületieket. Sokféle problémára hívták fel a figyelmünket az emberek. A válaszokból például kiderült, hogy a józsefvárosiak többsége szigorítást vár az éjszakai nyitvatartással kapcsolatban, kétharmaduk szerint pedig sokan nem tartják be a közösségi együttélés szabályait a társasházakban és a közterületi parkokban. Többen felvetették, hogy bírságot kellene kiszabni az illegális falragaszok miatt, továbbá javasolták, hogy a kisboltoknak hulladékgyűjtőt kelljen kihelyezniük a bejárat közelében. Ezek mellett még számos javaslat érkezett, jelenleg a rendszerezés, előkészítés zajlik. A célunk az, hogy már idén nagyobb rendet tudjunk biztosítani a lakóházakban, a parkokban és a közterületeken egyaránt.

Mi a következő lépés?

Eddig már két fórumot tartottunk a rendőrkapitányság dolgozói, civil szervezetek, intézményvezetők részvételével, a rendeletek kidolgozása pedig folyamatban van a józsefvárosiak elvárásainak megfelelően. A döntések előtt szükség van még persze további egyeztetésekre a vendéglátóhelyeket tömörítő szervezetekkel, valamint társasházi közös képviseletet ellátó szakemberekkel, akik jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek ahhoz, hogy az új szabályozást hitelesen véleményezzék. Az éjszakai nyitvatartásokkal kapcsolatos józsefvárosi szabályozást az önkormányzat szeretné a fővárosi gyakorlatokkal összehasonlítva megalkotni, ezért a többi kerület hasonló szabályozásait is megvizsgálják a kollégák. Nem szeretnénk szükségtelenül nehezíteni a vállalkozások működését, mindamellett figyelembe kell venni a válaszadók, a józsefvárosiak szempontjait is, ezért szükséges a további egyeztetés a szigorítás mértékéről és módjáról.

 

Vasárnap időközi választás lesz a Magdolna negyedben. Ön mire számít?

Gondolom, nem meglepő, de én Sántha Péternének drukkolok. Ő a legjobb, leghitelesebb jelölt. Meghatározó ember a városvezetésben, jól tudunk együtt dolgozni. A fontos kérdés persze az, hogy a Magdolna negyediek mit szeretnének. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az itt élők látják, érzékelik és értékelik is azt a hatalmas fejlődést és változást, amin Józsefváros eddig keresztülment, de bőven van még tennivaló. Ehhez egy lendületes és a várost jól ismerő képviselőre van szüksége a Magdolna negyednek. Sántha Péterné hat éve a kerület alpolgármestere, munkája során már bizonyított. Hatalmas tapasztalata, fiatalos lendülete, helyismerete és tenni akarása a garancia arra, hogy tovább fejlődhet a Magdolna negyed. Vele szemben komolyabban vehető jelöltet nem látok. Most vasárnap a választók fognak dönteni, de nagyon bízom benne, hogy a többségük megszavazza majd Sántha Péternét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben