Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az ökológiai lábnyom csökkentése a téma

Fenntarthatóság a tanórákon és azon kívül

2017. április 24. hétfő

Több, mint 300 ezer tanuló vesz részt a Fenntarthatósági témahéten, amelynek célja a Föld napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között, tanórai és tanórán kívüli programelemekkel - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Az egyhetes programsorozat – amelynek a fő témája az ökológiai lábnyom csökkentése – nyitórendezvényét április 24-én a Természettudományi Múzeumban tartották. A rendezvény keretében Juhász Árpád geológus vezetésével elültettek egy fát a múzeum kertjében.

A nyitórendezvényen a köznevelésért felelős helyettes államtitkár pozitívan értékelte, hogy a résztvevő diákok száma hatszorosára emelkedett egy év alatt. Maruzsa Zoltán hozzátette: ez annak köszönhető, hogy a rendezvényhez 1800 köznevelési intézmény csatlakozott és 100 önkéntes kapcsolódik be a szakmai munkába. 

Az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító elnöke, tekintettel arra, hogy a Föld lakossága 1,7 bolygónyi erőforrást vesz igénybe. Az országok közötti különbségeket szemléltetve példaként említette, ha a világ összes polgára úgy szeretne élni, mint az Egyesült Államok lakói, akkor 4,5 bolygóra lenne szükség. Az alapító elnök végül hangsúlyozta: rendszerben élünk, ahol a szociális kérdéseknek kell központba kerülniük, a gazdaság csak eszköz ehhez és tudomásul kell venni, hogy a világnak környezeti korlátai vannak. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának igazgatója szerint technológiai ugrással érhető el, hogy az eddigi, a Földet kizsákmányoló gyakorlat helyett kevesebb természeti erőforrás bevonásával biztosítsuk az egyre gyorsuló fejlődést. 

Kőrösi Csaba szerint a fenntartható fejlődés versenyfutás az idővel, 15-20 év áll rendelkezésre a szemléletváltáshoz, különben a már felhalmozott problémák – klímaváltozás, vízválság és a biodiverzitás csökkenése – elhatalmasodnak. Mindezek kölcsönhatását és az összefüggések megértését, valamint a felelős döntéshozatal előkészítését támogatja a Fenntarthatósági témahét - emelte ki az igazgató.

A múlt évben a klímaváltozás volt a fő téma, idén az ökológiai lábnyom csökkentéséről szólnak a programok. Emellett szó lesz az energiatudatos iskolákért programról, a vízhez való pozitív kötődés kialakításáról, valamint hagyományosan ezen a héten szervezik meg az intézmények közötti szelektív hulladékgyűjtési versenyt. Idén április 24. és 28. között tartják a rendezvényt, amely az Emmi kezdeményezésére a 2016/17-es tanév rendjéhez igazítva valósul meg a PontVelem okosprogram szervezésében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben