Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros folyamatosan fejleszti bölcsődéit

Kiállításmegnyitóval ünnepelt a 15 éves Bölcsődei Múzeum

2017. április 25. kedd

Fennállásának 15 esztendejét ünnepelte a Nagy Templom utcai Gyermekkert Bölcsődében működő Bölcsődei Múzeum. Ebből az alkalomból megnyílt a „15 évesek lettünk” című időszaki kiállítás is, amely az elmúlt másfél évtized alatt összegyűjtött játékokat, valamint a kisgyermeknevelés eszközeit mutatja be. A programon a megjelent bölcsődei dolgozók mellett részt vett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, köszöntőt mondott Fűrész Tünde bölcsődei átalakításért felelős miniszteri biztos, valamint Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere.

Köszöntőjében Sántha Péterné hangsúlyozta: a múzeum az Első Magyar Bölcsődei Egylet megalakulásának 150. évfordulóján, 2002-ben kezdte meg működését ebben az Ybl Miklós által – 1877-ben tudatosan bölcsődének – tervezett épületben. Mint mondta: Józsefváros nagy büszkesége az épület, és a benne található múzeumi gyűjtemény. „A gyermekek ezen bölcsődékben úgy ápoltatnak, oly gonddal, oly gyöngédséggel, mintha a legféltékenyebb anya vigyázata alatt lennének.” – idézett fel egy a XIX. századi a bölcsődékről írt megfogalmazást Sántha Péterné. 

Az alpolgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat folyamatosan fejleszti a bölcsődéit, emellett sok gondot fordít a nevelőkre is: 13. havi bérrel, kereset-kiegészítéssel, továbbképzési programokkal támogatják a bölcsődei dolgozókat. Kiemelte a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék elmúlt évi sikereit is: a Biztos Kezdet Gyermekház – amelyet egyre több család látogat – folyamatos fejlesztését, valamint a Ringató programok megszervezését.      

Fűrész Tünde miniszteri biztos elmondta: büszkék lehetünk a 165 éves magyar bölcsődei ellátásra, hiszen ha nemzetközi szinten megnézzük, hogy milyen bölcsődék működnek a világ más tájain, elmondhatjuk, hogy a magyar bölcsődék magas szakmai színvonalon működnek. „A bölcsődei ellátás az elmúlt években önöknek és az önök munkájának is köszönhetően a gyermekjóléti rendszer legsikeresebb ágazatává válhat” – mondta a jelen lévő kisgyermek nevelőknek.  

Scheer Ferencné, a Bölcsődei Múzeum Alapítvány elnöke köszönetét fejezte ki azoknak, akik tevékenyen részt vettek a múzeum létrejöttében és fenntartásában. Mint mondta: a kiállítási tárgyak túlnyomó többségét adományként kapták. Dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató az időszaki kiállítást azzal nyitotta meg, hogy tiszteletet érdemlenek azok, akik fontosnak tartották, hogy létrejöjjön a múzeum, hiszen nem szabad hagyni elveszni a múlt értékeit, tanulni kell belőlük. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben