Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

IGE-IDŐK

A reformáció 500 évéről nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2017. április 26. szerda

Több mint 400 kiállított tárggyal nyílt meg az Ige-idők című tárlat április 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi kiállítása. Az ünnepi programon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett köszöntőt mondott Gáncs Péter evangélikus püspök és Bogárdi Szabó István református püspök. A programon Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

A megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: hálás, hogy azokkal együtt nyithatja meg a reformáció ötszáz évét bemutató kiállítást, akik harcostársai voltak az elmúlt évtizedekben. Az együttlét hálára kötelez, de felelősség is, hogy "ebből a jóból csináljunk együtt valami még jobbat" - fogalmazott a miniszter.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a rendszerváltás idején „azzal a boldog reménységgel egyesültünk újra az elvesztett Európával, hogy megtaláljuk benne a kommunizmus évtizedei alatt hiányolt” európai identitást. Ehhez képest még „mindig keressük azt a mély és erős, jó értelemben radikális keresztyénséget”, ami a reformáció célkitűzése is volt a forrásokhoz való visszatéréssel és a keresztyénség külső formáinak megújításával. 

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke reményét fejezte ki, hogy az emlékévben sokan fölfedezik azt a közös identitást, „amit Istentől kaptunk nem egyszerűen megőrzésre, hanem megosztásra”. 

Sántha Péterné lapunknak elmondta: minden keresztyén rendezvény megerősíti részint a katolikus hitében, részint az embertársai iránt érzett szeretetében, valamint abban is, hogy mindenben össze kell fogni és együtt kell dolgozni. Ez a kiállítás is egy példaértékű összefogással jött létre – tette hozzá Józsefváros alpolgármestere.  

A kiállításmegnyitót a politika és hitvallás címmel megtartott kerekasztal-beszélgetés előzte meg, amelyen Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a reformáció emlékévének lényege az emberek, a történelem, az egyházak és tagjainak a megbecsülése. 

A fórumon részt vett Reiner Haseloff, Németország Szász-Anhalt tartományának miniszterelnöke, Nicola Beer, a Német Szabaddemokrata Párt főtitkára és Thomas A. Seidel, a thüringiai kormány reformációügyi megbízottja is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt kiállítás a reformáció történetének páratlan kincseit mutatja be a látogatóknak. A protestáns erdélyi fejedelmek portréi, Huszár Gál XVIII. századi nyomdász énekeskönyve, XVII. századi röpiratok, egy XVIII. századi orgona csak néhány abból a több mint 400 kiállítási tárgyból, amelyet megtekinthetnek az érdeklődők. 

A tárlat kísérő kiállítása fényképek, dokumentumfilmek, szövegek segítségével mutat be jelentős vagy tragikus 20. századi magyar protestáns életutakat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben