Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A cél a gyermekek védelme

Kibervédelmi előadások Józsefvárosban

2017. április 28. péntek

Pedagógusoknak tartottak előadásokat a kibervédelemről Józsefvárosban. Az április 27-én megtartott workshopon a Budapesti Polgárőrség Magyarországon egyedülálló cyber-megfélemlítés elleni mintaprogramját ismertették. A „Behálózva” program célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazánkban minden harmadik gyermeket érintő probléma jelentőségére, és segítséget nyújtson ahhoz, hogy a cyber-megfélemlítés a diákok, a szülők és a pedagógusok együttes bevonásával váljon megelőzhetővé és kezelhetővé. A workshop egy kétnapos nemzetközi polgárőr konferencia kísérőrendezvénye volt, amelyet április 28-án és 29-én rendeznek kerületünkben.

A Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ) társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke lapunknak elmondta: a rendezvényre azért Józsefvárosban kerül sor, mert a kerület élen jár szinte minden hasonló jellegű programban. Kaiser József hozzátette: a cél az, hogy a gyermekek és szüleik egyaránt részesüljenek a kibervédelemben. „Évente egy-egy ilyen rendezvénnyel szeretnénk segíteni a pedagógusok munkáját, annak érdekében, hogy gyermekeink biztonságosabb környezetben nőhessenek fel” – ismertette az alelnök.

A BPSZ a Felelős Társadalomért Alapítvánnyal dolgozta ki a cyber-megfélemlítés elleni programot. A Polgárőrségnek az elsődleges fegyvere a prevenció és a megelőzés – hangsúlyozta Steiner Attila, a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági és ügyviteli alelnöke. Mint elmondta, a program egyik mozgatórugója, hogy fiatalokat felkészítsék arra, milyen veszélyek leselkednek rájuk az online világban, illetve, segítséget nyújtsanak nemcsak nekik, hanem a pedagógusoknak is ahhoz, hogy rendelkezzenek olyan technikákkal, képességekkel, amivel felismerik a veszélyhelyzetet és képesek is legyenek elkerülni. 

Steiner Attila hangsúlyozta: a szülő, a pedagógus és a korcsoportnak megfelelő barátok tudnak segítséget nyújtani és kiemelni az online megfélemlítés elszenvedőjét ebből a helyzetből. Hozzáfűzte: Magyarországon minden harmadik fiatal elszenvedte a cyberbullying valamilyen formáját, és úgy vélik, elsősorban a pedagógusoknak van tudása és képessége ahhoz, hogy hatékonyan felvegyék a jelenséggel a harcot.

Nemzetközi konferencia Józsefvárosban

A pedagógusoknak tartott workshop kísérőrendezvénye volt a Budapesti Polgárőr Szövetség kétnapos nemzetközi konferenciájának, melynek célja a külföldi jó gyakorlatok bemutatása és a jövőbeni lehetséges fejlesztési irányok áttekintése. A konferencia fővédnöke Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Steiner Attila elmondta: Józsefváros látványos közbiztonsági és bűnmegelőzési változásokon ment keresztül, méltó otthona a kibermegfélemlítés elleni programjuk bemutatásának és a nemzetközi konferenciának. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben