Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nemzetközi Polgárőr Konferencia Józsefvárosban

Megalakul a Fővárosi Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács

2017. április 28. péntek

„A társadalmi bűnmegelőzés nemzetközi és gazdálkodási sajátosságai” címmel nemzetközi konferenciát rendez a Budapesti Polgárőr Szövetség április 28-án és 29-én. A józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban tartott tanácskozáson bejelentették, hogy megalakul a Fővárosi Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács – Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok, Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Varga Ferenc dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke – alapításában. A tanács a fővárosi bűn- és balesetmegelőzés, valamint a katasztrófavédelem területén dolgozók szakmai fórumaként fog működni, azzal a céllal, hogy Budapest közbiztonságát, a lakosok szubjektív biztonságérzetét tovább javítsa. A konferencia célja, hogy bemutassa a társadalmi bűnmegelőzés sajátosságait, valamint külföldi polgárőrségek tevékenységét.

Kocsis Máté polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében – amelyet távollétében a konferencia levezető elnöke olvasott fel – kifejtette: egész Európa és Magyarország is a migrációs nyomás miatt új kihívásokkal néz szembe. A magyar rendfenntartó erők – a rendőrség és a polgárőrség is – derekasan helytállnak és egész Európa számára példát mutatnak. Az országban működő rendvédelmi erők jelentős változáson mentek keresztül, amiben Józsefváros az élen jár. 2010-hez képest a magyar rendőrség eszközeiben és létszámában erősebb lett – fűzte hozzá. 

Józsefváros lett a „nyócker”-ből 

Józsefvárosról Kocsis Máté azt emelte ki, hogy a városrész korábban „nyócker” néven a bűnözés melegágyaként volt ismert. Ennek hátteréről úgy fogalmazott: a korábbi baloldali kormányok, és a kommunista vezetés tudatosan elhanyagolták a városrészt – kihagyták az újjáépítésből, szemet hunytak a bűnözés, a prostitúció és a drogkereskedelem felett, a lakóközösséget pedig hagyták elgettósodni – az 1956-os forradalomban vállalt központi szerepe miatt.

„Ezen időszak lezárását követően az önkormányzat vezetésével új irányt jelöltünk ki: a Józsefváros Újjáépül Programnak köszönhetően megújítottuk a kerület közintézményeit, minden nagyobb terét, sok utcát, és elkezdődött a lakóházak rendbetétele is Európai Uniós, kormányzati, fővárosi források bevonásával, piaci szereplők közreműködésével és a józsefvárosi lakosokkal együttműködve” – hangsúlyozta Kocsis Máté. A közbiztonság fejlesztéséről szólva kifejtette: a rendőrség bővítésével és példaértékű anyagi megerősítésével, a közterület-felügyelet létszámának megemelésével, a polgárőrség újjászervezésével, valamint kerületőrök és parkőrök alkalmazásával sikerült a lakosság által is érzékelhető, komoly eredményeket elérni. „Ehhez hozzájárultak a Magdolna Negyed Program szociális és bűnmegelőzési elemei, valamint a Józsefvárosból indult Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten nevezetű modellprogram is” – tette hozzá. 

Példátlan a polgárőrség és a rendőrség összefogása

A polgárőrség ma az aranykorát éli – hangsúlyozta előadásában Túrós András. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke felidézte, hogy a 25 éve alakult polgárőrség kezdetben civil szervezet volt, önszerveződéssel jött létre. Emlékeztetett arra is, hogy 2008-2009-ben pártokhoz kötődő félkatonai szervezetek jelentek meg, amelyek működését félelemkeltő bűnmegelőzésnek titulálta. Ennek az időszaknak a lezárásaként a polgárőrség vezetője az új polgárőrtörvényt említette, amely a ma már több mint 60 ezres tagságú, 2040 egyesületből álló polgárőrséget speciális szervezetté tette. 

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány a rendőrség és a polgárőrség jó kapcsolatát hangsúlyozta. Felidézte, hogy amikor Budapestre tömegével érkeztek az illegális bevándorlók, összefogásra volt szükség a két szervezet között, hogy a főváros közbiztonságát garantálni tudják, ami az állampolgárok és az önkormányzatok visszajelzései alapján sikerült. A mindennapokról szólva azt emelte ki, hogy a kerületi kapitányságokon heti értekezleteken határozzák meg a következő hét fontosabb feladatait, ebbe a munkába a polgárőröket is bevonják, ma már rendszerszintűen összehangolják a két szervezet közterületi megjelenéseit. 

Az Egyesült Államokban már tinédzserkorban megismertetik a diákokkal a rendőri munkát, nyári táborokat, sporteseményeket szerveznek annak érdekében, hogy az első élményük a rendőrséggel pozitív legyen – hangoztatta James F. Albrecht, a Pace University professzora, New York korábbi kapitányságvezetője, aki ígéretesnek nevezte a polgárőrség magyar modelljét. A professzor fontosnak és szükségesnek nevezte a rendőröket segítő önkéntesek munkáját, akik egyébként az Egyesült Államokban területi alapon eltérő jogosítványokkal rendelkeznek.

Cél a közbiztonság további javítása 

A konferencián bejelentették azon szándékot, hogy Kocsis Máté, a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka, Bucsek Gábor rendőrfőkapitány, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóág vezetője valamint Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke alapításában a közeljövőben létrehozzák a Fővárosi Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanácsot, amely szakmai egyeztetések rendszeres fóruma lesz a közbiztonság és a bűnüldözés, a bűn- és baleset-megelőzés, valamint a katasztrófavédelem tárgykörébe tartozó kérdésekben.

Az alapítók célja a főváros közbiztonságának és a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a közrend erősítése, a bűnözés visszaszorítása, a bűnözéssel okozott károk enyhítése, a családok – elsősorban a gyermekek és időskorúak – áldozattá válásának megelőzése. A jelen lévő alapítók a tanács létesítésére irányuló szándékukat szimbolikus kézfogással erősítették meg.  

A konferenciára, amelyen részt vett Sántha Péterné alpolgármester és Kaiser József a józsefvárosi polgárőrök vezetője is, nyolc országból – Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Észtország, Ciprus, Izrael, Ukrajna, Írország – érkeztek előadók és vendégek, akik arra keresnek választ, hogy milyen eszközökkel fejleszthető Magyarországon a társadalmi és vállalati felelősségvállalás, és milyen formában vonhatóak be a fiatalok a bűnmegelőzésbe.

A tanácskozáson a hazai kormányzati és fővárosi rendészeti szakmai szervezetek, civil- és gazdasági szervezetek képviselői mellett a Kárpát-medencei Polgárőr Szövetségek Fórumának több tagja is képviselteti magát.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben