Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Reformáció 500

Átadták a Reformáció Emlékbizottság köztéri installációját a Kálvin téren

2017. május 16. kedd

Május 15-én adták át hivatalosan a Kálvin téren – a reformáció félévezredes jubileumához kapcsolódó – köztéri installációt, amely 95 darab, betonból készült burkolati elem segítségével hirdeti a reformáció üzenetét, üzeneteit a járókelők számára. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a totális média, az inflálódó szavak, képek és Twitter-üzenetek korában különösen fontosak az időtálló, ötszáz vagy több ezer éves gondolatok.

Balog Zoltán kiemelte: a Kálvin téren 95 emlékkőre felvésett, reformátoroktól és a magyar irodalomból vett gondolatok olyan üzenetek, amelyeken nem fog az idő vasfoga, amelyek minden korban inspirálják a gondolkodó és hívő embereket. A miniszter szerint ezek a mondatok minket is eligazíthatnak az életben, hiszen tettekre indítanak. Balog Zoltán kitért arra: a nyelv, az isteni ige egyfelől kiszolgáltatott, hiszen a szavakat félre lehet magyarázni, el lehet ferdíteni, másfelől azonban hatalom is. 

A Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa köszöntőjében arról beszélt, hogy a reformáció az emberiség egyetemes öröksége, Európa kincse, de minket magyarokat különös gazdagsággal ajándékozott meg kultúrában, gazdaságban, közéletben egyaránt. „A Reformáció Emlékbizottság azért hirdetett köztéri installációpályázatot, hogy e szabad műfaj sajátos eszközeivel felkeltve a figyelmet megmutassa, könnyen észrevehetővé tegye az ötszáz évvel ezelőtti eseményt. A térkövekkel mindenkit arra biztatunk, hogy álljon meg egy pillanatra, és az utca zajában gondolkodjon el az örök értékekről” – fogalmazott Hafenscher Károly. 

Az installáció Szabó Levente építész és Polgárdi Ákos tervezőgrafikus alkotása. A Kálvin tér középpontján magyar, német és angol nyelven egy-egy a teret burkoló kövekkel megegyező alapterületű, de ugyanannyival a térsíkból kiemelt finombeton "sztélét" helyeztek el, körülöttük a téren szétszórt 95 emlékkövön pedig egy-egy idézetpár szerepel: a reformátorok és a magyar kultúra egykori és mai formálóinak gondolatai. 

E gesztussal az alkotók a reformáció magyar nyelvre gyakorolt hatását kívánták jelezni. A reformáció emlékévének végén mind a 95 elem másolatát "örökbe fogadhatják" közintézmények és magyarországi vagy határon túli magyar protestáns közösségek.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság, Koszticsák Szilárd/MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben