Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kétnapos ingyenes fesztivál a Múzeumkertben

A hétvégén rendezik a Múzeumok Majálisát

2017. május 19. péntek

Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjébe a 22. Múzeumok Majálisára.

A Múzeumok Majálisa hagyományosan a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik, Európa legnagyobb múzeumi rendezvényeként – mondta el az esemény szerdai sajtótájékoztatóján az MNM főigazgatója.

Varga Benedek elárulta, hogy az ingyenesen látogatható fesztivál témája idén elsősorban a magyar múzeumi világ és a kert, a zöldterületek megóvása, a környezettudatosság kapcsolatára épül. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly 9,6 millióan látogattak el a magyar múzeumokba, a múzeumi intézmények népszerűségét pedig az is mutatja, hogy a Múzeumok Majálisa minden alkalommal 40-50 ezres közönséget vonz.

Szily Marianna, a 22. Múzeumok Majálisa főszervezője közölte: a majális idei mottója Múzeumok a kertben – kertek és múzeumok lesz, és a környezettudatosságra nemcsak a cím, hanem számos program is figyelmeztet majd. A Múzeumkertben több mint 120 hazai múzeum mutatja be, milyen változatos anyagot őriz, az MNM pedig számos új programot is kezdeményezett a vendégmúzeumokkal együtt. Ilyen az MNM belső tereit behálózó Műtárgysétány, melyre negyven intézmény küldött tárgyakat, de a vállalkozó kedvű látogatók a Tudássétányon is elindulhatnak, hogy a művészet, az irodalom és a természet témaköreiben tegyenek felfedezéseket.

A majálisra érkezők fűszer- és gyógynövényeket ültethetnek, mini herbáriumot készíthetnek, Dobó István korát idéző fegyver- és öltözetbemutatón vehetnek részt, valamint a krumplimalac-terelést is kipróbálhatják. Megtekinthetik Farkas Bertalan űrhátizsákját, felülhetnek egy Pannonia motorra, felfedezhetik Kádár János üdülőjét, és számos játékban, fejtörőben, kvízben is próbára tehetik magukat. Előadások, koncertek, kézműves vásár, design-sarok, gasztronómiai kóstoló is várja az érdeklődőket a hétvége folyamán. A színpadon fellép a Makám, a Vodku zenekar, a Kerekes Band, a Lóci játszik, a Baltazár Színház, a Nemadomfel, a Villon-trio, a Group’n’Swing és még sokan mások.

Az MNM csatlakozott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, a kerékárral érkezőket így ajándék várja majd. A Magyar Múzeumi Egyesület által alapított elismeréseket – többek között Az év múzeuma és Az év kiállítása díjak – szombaton adják át. A 22. Múzeumok Majálisa fővédnökei Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

Nyitvatartás:

2017. május 20. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)

 2017. május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)

További információk és részletes program itt olvasható. Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben