Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szentmise és rózsaáldás

Szent Rita-napi búcsú Józsefvárosban

2017. május 23. kedd

A fővárosból és vidékről is rengetegen érkeztek a Kun utcai Szent Rita templomba május 21-én és 22-én, hogy megemlékezzenek a névadó Szent Ritáról. A Szent Rita búcsú első napján, vasárnap a szentmisét Benvin Sebastian Madassery, a Pápai Missziós Művek igazgatója mutatta be. A misén – amelyre Dudás Istvánné önkormányzati képviselő is ellátogatott – hagyományosan rózsaáldást is tartottak.

Teljesen megtelt a Kun utcai templom – Casciai Szent Rita magyarországi egyetlen kegyhelye – és annak kertje is Szent Rita tisztelőivel és az egyházközség híveivel vasárnap, a búcsú első napján. A szentmisét egy Indiából származó verbita misszionárius, Benvin Sebastian Madassery mutatta be. A misét követően megáldották a hívek rózsáit is.

Szent Rita a reménytelen ügyek védőszentje. Élete azt üzeni, hogy lehetetlennek tűnő dolgok is megoldódhatnak. Ritát fiatalon, egy erőszakos emberhez adták férjhez, akit szelídségével térített meg. Miután megözvegyült – többszöri visszautasítást követően – kolostorba léphetett. Különös tisztelettel elmélkedett Krisztus szenvedéséről, arra vágyott, hogy osztozhasson Krisztus kínjaiban. 

Egy napon, amikor a feszület előtt térdelt, érezte, hogy a töviskorona egy tövise a homlokába fúródik. A seb – amelyet haláláig viselt – elmérgesedett, s emiatt Ritát elkülönítették a nővérektől. Rita – aki mindenki javáért fáradozva élte életét – imádsága hatására a hóban is rózsa nyílt, és zamatos füge termett a hideg télben. Miután elhunyt, testét nem temették el, mert az nem indult romlásnak. Május 22-én, halála évfordulóján kegyhelyein búcsút tartanak. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben