Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Figyelemfelkeltő akció környezetünk megóvásáért

Összefogtak a kerületiek a tisztább Józsefvárosért

2017. május 26. péntek

Számos segíteni vágyó kerületi lakos csatlakozott a Józsefvárosi Önkormányzat által május 26-ára szervezett tavaszi szemétszedési akcióhoz. A kerülettakarításon idősek és fiatalok, civilek, önkormányzati képviselők és a városüzemeltetés munkatársai közösen szemeteszsákot ragadtak, hogy együttes erővel tisztítsák meg a kerületet. Az akcióról Sántha Péterné alpolgármester azt mondta: az ilyen programokkal is szeretnék felhívni a figyelmet a közterek megóvására.

Évek óta hagyomány, hogy a kerület csatlakozik a TeSzedd! országos szemétszedési mozgalomhoz, amit az idei évben rendhagyó módon ősszel rendeznek meg. A megszokott tavaszi kerülettakarítás azonban ezúttal sem maradt el, a Józsefvárosi Önkormányzat egy tavaszi szemétszedési akciót szervezett. A kisebb-nagyobb csoportok Józsefváros különböző pontjain találkozva járták végig a környéküket és szedték össze a szemetet. 

A Mátyás tér megtisztítását Sántha Péterné vállalta el, aki a közelben lakókkal és a Józsefvárosi Magdona Negyed Egyesület tagjaival lelkesen gyűjtötte zsákokba a hulladékot. Józsefváros alpolgármestere, egyben a környék frissen megválasztott önkormányzati képviselője elmondta: a városvezetésnek kiemelten fontos, hogy a kerületiek tiszta környezetben éljenek. „Fontos számunkra, hogy a lakók visszajelzése alapján azokat az utcákat, tereket, ahol gyakran megfordulnak vagy pihennek, tisztán, rendben tartsuk. Másrészt az ilyen és ehhez hasonló szemétszedési akciókkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy kis energiával és odafigyeléssel megóvhatjuk köztereinket” – fogalmazott Sántha Péterné.

A Gutenberg teret és a környező utcákat Egry Attila és önkéntes csapata tisztította meg. Az alpolgármester szerint azért van szükség ezekre az akciókra, mert ilyenkor a résztvevők ki tudják fejezni, hogy törődnek a saját környezetükkel, mindenki érzi ennek fontosságát és tenni is tud érte. „Azt gondolom, hogy akik részt vesznek a szemétszedésben, azt követően is sokkal körültekintőbben fognak eljárni és nem dobálják szét a hulladékot” – hangsúlyozta.

Zentai Oszkár az Erkel Színház előtt várta a hozzá csatlakozókat, innen a II. János Pál pápa térre mentek zsákokba gyűjtve a szemetet. „Az is pozitív, hogy közösen gyűjtjük össze az eldobott hulladékot, de remélhetőleg ez másokat is arra sarkall, hogy tisztítsák meg a környezetüket” – emelte ki az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke. 

A Horváth Mihály tér és környékének megtisztítását Gondos Judit végezte el segítőivel. A Csarnok negyed képviselője szerint a kerület fejlődéséhez az is hozzátartozik, hogy tiszták legyenek utcáink, járdáink, köztereink. Kaiser József és a hozzá csatlakozó önkéntesek az Orczy teret és a Baross utcai szervízutat takarították. A Víg Otthon idősklub tagjaival közösen Dudás Istvánné az Auróra utcából indulva, a Rákóczi tér felé haladva gyűjtötték a szemetet. A Nap tér is megszépült, Soós György képviselő és csapata jóvoltából, Guzs Gyula és a hozzá társult önkéntesek pedig a Kálvária téren gyűjtötték össze a hulladékot.

Lelkes önkéntesek tisztították meg a Golgota teret is az eldobált hulladéktól.

Az akció sikeres volt. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatósága – akik kesztyűt és szemeteszsákokat is biztosítottak – több mint húsz, az önkéntesek által megtöltött zsák szemetet szállított el.   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben