Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Júniusban útjára indulhat a Digitális Jólét Program 2.0

Okosfejlesztések a kerületben

2017. május 29. hétfő

Okos Város Konferenciát rendezett az Informatika a Társadalomért Egyesület május 25-én az intelligens városok témájáról. Az eseményen Deutsch Tamás miniszteri biztos bejelentette: júniusban útjára indulhat a Digitális Jólét Program (DJP) 2.0, és még idén az okosváros-fejlesztéshez (Smart City) kapcsolódóan legalább öt-hat kísérleti, úgynevezett pilotprojektet kívánnak elindítani. A Kormány fejlesztési szándékairól és annak financiális támogatásáról beszélt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki elmondta, hogy csak szakmailag megalapozott, a lakosság valódi igényeit a szakmai szervezetek támogatásával megvalósító programokat kívánnak támogatni, azokra azonban komoly forrásokat szán a kormányzat. Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Smart City bizottság elnöke és Lakos Lambert István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Informatikai Igazgatóságának igazgatója a józsefvárosi egyetemi és kerületi okos fejlesztésekről tartott témavezető, meghívott előadást.

Józsefváros másfél éve kezdett el a Smart City Koncepció megvalósításával foglalkozni, aminek keretében megalakult a Smart City Ideiglenes Bizottság – mondta el előadásában Ferencz Orsolya. Hozzátette: emellett folyamatosan keresik az együttműködő partnereket, az egyik ilyen a Lechner Tudásközpont, illetve most alakult meg a közös munka kereteit biztosító munkacsoport a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Józsefváros és a Digitális Jólét Program (DJP) részvételével, melynek segítségével Józsefváros lehet az országosan kiemelt pilotprogramok egyik helyszíne. Hangsúlyozta: Józsefvárosban 13 felsőoktatási intézmény található, ami jelentős szellemi erőforrást jelent, hangsúlyozva Józsefváros egyetemvárosi jellegét.

Majd felsorolta, hogy a már elkészült Smart City Koncepció alapján milyen fejlesztések valósulhatnak meg Józsefvárosban. Ilyen lehet a digitális közigazgatás: a hivatal által nyújtott felületeken az önkormányzat szeretné az egységes digitális szolgáltatásokat bevezetni. Hozzátette: digitális közszolgáltatások terén is szeretne előrelépni Józsefváros, illetve a lakosság aktív részvételével szeretné megvalósítani a Smart City fejlesztéseket. Kiemelte: a közeljövőben több pilot programot tervez elindítani az önkormányzat, például ún. okospontokat („utcai okostelefonok”) alakít ki, ahol számos felületet koncentrál majd a város, a közterületi wifi szolgáltatástól a turisztikai információkon keresztül a kerületi szolgáltatások eléréséig.

Ferencz Orsolya a bűnmegelőzésről szólva kiemelte: Józsefváros az élen szeretne járni ebben, a Lechner Tudásközponttal együttműködve. A kerület úgy tervezi meg a városrehabilitációs, urbanisztikai fejlesztéseit, hogy abba a bűnmegelőzési szempontokat már az első pillanattól bevonja. Mindezeket a következő nagy fejlesztési tervben, az Orczy Negyed Programban valósítják meg, ebben is szorosan együttműködnek az NKE-vel, amely az Orczy negyed szívében helyezkedik el. 

Lakos Lambert István, a NKE Informatikai igazgatója leszögezte: az egyetem egy évvel ezelőtt elkészítette informatikai stratégiáját. Leszögezte: mintegy 100 ezer főt kell oktatniuk – ez nemcsak az egyetemistákat, hanem a különböző állami, önkormányzati szervek dolgozóit, továbbképzésüket is jelenti – ennek egyik kulcsa, hogy olyan oktatási technológiát fejlesszenek, ami támogatja a távoktatást, vagy például az E-learninget.

Kiemelte: szeptemberben átadják a Ludovika Campus új épületeit, 1200 kollégista költözik a kerületbe és 4500 diák jelenik meg Józsefvárosban. Az informatikának ez új felhasználókat jelent, az egyetemnek az egyetemi polgárság növekedését, Józsefvárosnak pedig szintén új polgárokat, hiszen a diákok minden nap használják majd a kerület szolgáltatásait. Mint elmondta, létrejött az NKE, a DJP és a kerület közös munkacsoportja, amely meghatározza azokat a területeket, ahol együtt tudnak működni és mintaprogramokat indíthatnak. A konferencián részt vettek Vörös Tamás és Simon György önkormányzati képviselők, a Smart City Bizottság tagjai is.

A konferencián elhangzott, hogy az okosváros kifejezés egy olyan települést vagy településcsoportot jelent, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információs technológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben