Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kerületi konzultáció eredményei alapján dolgozták ki

Rendvédelmi rendeletcsomagot fogadott el Józsefváros

2017. június 08. csütörtök

A vendéglátóhelyek és kisboltok éjszakai nyitvatartásával, a közterületek és a lakóházak rendjével kapcsolatos rendeleteket tárgyalt a képviselő-testület június 8-án. „A célunk az, hogy Józsefvárosban egyre nagyobb rend legyen. A közterületeket rendeltetésszerűen használók érdekinek védelmében kell szabályokat alkotnunk” – hangsúlyozta az ülésen Kocsis Máté polgármester. A néhány helyen módosított rendeletcsomagot – amelyet 11 ezer fő részvételével tartott kerületi konzultáció alapján dolgoztak ki – a képviselő-testület minősített többséggel elfogadta.

Az elmúlt évek közbiztonságot javító intézkedéseit követően Józsefváros önkormányzata azokkal a kisebb súlyú, bűncselekménynek nem minősülő kérdésekkel is foglalkozik, amelyek a lakosságot zavarják a mindennapokban – jelentette ki Kocsis Máté a képviselő-testületi ülésen. Mint mondta: erről kerületi konzultációt folytattak 11 ezer józsefvárosi részvételével, majd széles körű társadalmi egyeztetésre bocsájtották a kérdést. Ahogyan azt már korábban megírtuk a rendeletcsomagot három ügycsoportra osztották: a vendéglátóhelyek, kisboltok éjszakai nyitvatartására, a közterületek valamint a lakóházak rendjével kapcsolatos kérdésekre. 

A rendeletcsomag szerint a továbbiakban a vendéglátóhelyek, kis üzletek a lakók jóváhagyásával tarthatnak nyitva éjszaka, továbbá rendet kell tartaniuk a saját környezetükben, egyebek mellett hulladékgyűjtőt kell kihelyezniük. A szabályozás tiltja a szökőkutakban, kutakban fürdést, mosást, állatok fürdetését valamint az autóbontást közterületen. A lakossági panaszok alapján szigorított új szabályozás része az is, hogy az önkormányzat szankcióval él majd, ha a játszóterek és a játszóeszközök használata nem rendeltetésszerű. A jogszabály a társasházak esetében az állattartással, a zajos tevékenységek időpontjával és a közös területek használatával összefüggésben ad felhatalmazást szabályok megalkotására. „Az önkormányzati szándék az, hogy nagyobb rend, nyugalom és biztonság legyen a kerületben” – hangsúlyozta a polgármester. 

A korábban ismertetett rendelettervben néhány módosítást végeztek, amelyről Danada-Rimán Edina jegyző asszony számolt be a testületi ülésen. Elmondása szerint a hatóság a fokozatosság elvén jár majd el. „Azt tapasztaljuk, hogy egy szabályozással a közterület-felügyelők eredményesebben tudnak fellépni, hiszen a legtöbbször elegendő a figyelmeztetés a szabályok betartatására” – összegezte a jegyző asszony.

A képviselő-testületi vitában Kocsis Máté kiemelte: az önkormányzatnak nem a bírságolás a célja, hanem a közterületeket rendeltetésszerűen használók érdekeinek védelme. „Egy sűrűn lakott városrészben azokkal szemben, akik nem tartják tiszteletben mások nyugalmát, szabályokat kell felállítanunk és ezt be is kell tartatnunk” – összegezte a polgármester. Jelentős érdeklődés kísérte az ülésnek ezen részét, többen egyetértésüket fejezték ki a közrend további javításáért alkotott szabályozással. A képviselő-testület a rendeletcsomagot minősített többséggel elfogadta. A rendelet június 15-én lép hatályba. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben