Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új utak a bölcsődei nevelésben

Irodalmi program a józsefvárosi bölcsődékben

2017. június 09. péntek

„Fontos, hogy minél kisebb korban megszerettessük gyermekeinkkel a magyar nyelv és az irodalom szépségeit” – fejtette ki Sántha Péterné az Országgyűlés Kulturális Bizottságának Női Méltóságért Albizottságának június 7-ei ülésén. Józsefváros alpolgármestere kiemelte: a kerületi bölcsődékben 2016-ban indult irodalmi nevelési programnak a gyermekek és a bölcsődei szakemberek mellett a szülők is aktív részesei.

Az ülés kezdetén – amelyen részt vett Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője is – Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztos tartott tájékoztatót az átszervezésről, bemutatta az intézmények támogatási rendszerét is, kiemelve a korábbi és újabb pályázati lehetőségeket.

Új utak a bölcsődei nevelésben című előadásában Sántha Péterné elmondta: Józsefvárosban 15 óvoda és 7 bölcsőde várja a gyermekeket. Hangsúlyozta a kerületben működő Biztos Kezdet Gyerekház fontos szerepét is, amely a nehezebb körülmények között élő családoknak mutat utat a gyermeknevelésben. A kerületben 2016-ban indult irodalmi nevelési programot felvázolva kiemelte: fontos, hogy a magyar nyelv, az irodalom szépségének megismertetése minél fiatalabb korban elinduljon mondókákon, verses meséken keresztül. „Hároméves korig a gyermekek még nem értik tudatosan a verseket, de fontos számukra az ismétlődő ritmus, amely beivódik tudatukba. A programba a bölcsődei szakemberek mellett bevontuk a szülőket is” – fejtette ki az alpolgármester.

Hozzátette: az önkormányzat folyamatosan fejleszti a bölcsődék könyvtárait, olyan irodalmi faliújságok készültek, amelyről hazavihetőek a könnyen megtanulható mondókákat, verseket tartalmazó lapok, illetve „Első irodalmi füzetet” is kapnak a gyermekek: ebbe a szülők által hazavitt lapok beragaszthatóak, rajzolni, színezni is lehet bennük, jó alkalmat adva a gyerekekkel való otthoni együtt lapozgatásra, olvasásra. „Mindezzel fő célunk, hogy gyermekeket minél kisebb korban fogékonnyá tegyük édes anyanyelvünk, illetve a versek, mondókák szeretetére. A szakemberek létrehoztak egy folyamatosan bővülő irodalmi kört is, amelynek minden bölcsödéből van egy-két tagja, akikkel ismereterjesztő előadásokat, workshopokat szerveznek” – fejtette ki az alpolgármester. 

A Biztos Kezdet Gyerekházban már elindult a Ringató elnevezésű program is, amely a gyermekek ének-zenei fejlesztését tűzte ki célul, és ezt szeretnék kiterjeszteni Józsefváros bölcsődéire is. Dunai Mónika, az albizottság elnöke megköszönve Sántha Péterné előadását elmondta: a program szakmai értéke mellett fontos elem, hogy a bölcsődei szakemberek és a szülők, nagyszülők közt a magyar irodalmon keresztül is szorosabb kapcsolat alakulhat ki.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben