Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Angyalok verőfényben

Szentandrássy István alkotásai a Józsefvárosi Galériában

2017. június 12. hétfő

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész expresszív, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. A június 9-i megnyitón a festőművész zenével és versekkel is várta a Galériában megjelenteket.

 Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy a Józsefvárosi Galériában állíthatja ki alkotásait.

„Akkor lennék a legboldogabb, ha az emberek a szakralitást oly természetesnek tartanák, akár a lélegzetvételt – ez művészi tevékenységem egyik alappillére. Továbbá nagyon örülök annak, hogy azokból az alkotásaimból is állítottak ki, amelyek az 56-os roma hősöket jelenítik meg. Ezek a Terror Háza Múzeum megbízásából készültek” – fűzte hozzá a festőművész. 

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Szentandrássy: Angyalok verőfényben című kiállítást a Józsefvárosi Galériában. „Kiváló barátság fűzött Szentandrássy István mesteréhez, Péli Tamáshoz. Rajta keresztül ismerkedtünk meg. Szentandrássy a cigány hagyományt és örökséget úgy dolgozza fel a művészet nyelvén, hogy az mindenkinek közvetlenül hat és a szívébe markol. Az itt látható 56-os roma hősök portréiból a Magyar Postával együttműködve bélyegsorozatot fogunk készíteni” – tette hozzá Schmidt Mária.

Sipos Orsolya, a Józsefvárosi Galéria művészeti munkatársa lapunknak elmondta: az érdeklődők elé egy fantasztikus mesevilág, szenvedélyes festészet tárul, amit mindenki élvezni fog. „A kiállítást már régóta terveztük, és most díjmentesen megtekinthető július 18-ig” – tette hozzá Sipos Orsolya. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben